Nu op 3FM: -

Hier krijg je als EHBO'er op een festival mee te maken

Hier krijg je als EHBO'er op een festival mee te maken
Nathan Reinds

Maandag 17 juli 2017 - 15:00 uur

Sta jij vooraan als een van je vrienden een splinter in zijn voet heeft? En weet je precies wat je moet doen wanneer je vriendin dreigt flauw te vallen? Dan is dit vrijwilligersbaantje misschien wel wat voor jou. 

Steeds meer festivals

Het Rode Kruis is op zoek naar duizend (!) vrijwilligers voor festivals. Er zijn er zoveel nodig omdat er steeds meer festivals zijn. Je struikelt 's zomers over de evenementen. Daarbij worden de veiligheidseisen steeds strenger. Om alle pechvogels een helpende hand te bieden, zijn er extra handjes nodig.

We belden met Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. Je kunt je nu al inschrijven voor volgend jaar. Is dat écht nodig?

"We hebben de vacatures voor volgend jaar nu al geplaatst, omdat we er zoveel nodig hebben. Daarnaast ben je een halfjaar verder voor alle vrijwilligers weten hoe ze te werk moeten gaan op zo'n festival."

Cursus EHBO

Als je een cursus EHBO volgt, leer je niet alleen de fijne kneepjes van het vak. Je krijgt ook een aanvullende opleiding die leert hoe je moet werken in een georganiseerd verband. Da's toch mooi meegenomen. 

"Je leert werken in een groot team. Ook moet je een keer meelopen met een ervaren EHBO'er."

Je hoeft niet tegen bloed te kunnen

Ook mensen die niet tegen bloed kunnen, zijn welkom. De noodhulporganisatie zoekt namelijk niet alleen EHBO'ers, maar ook mensen die kunnen helpen met de opbouw en in de meldkamer.

"Op de Zwarte Cross waren er afgelopen weekend in totaal 300 vrijwilligers aan het werk."

Van insectenbeten tot alcoholvergiftiging

Welke klachten komen het meest voor op festivals? Belinda noemt de meest voorkomende.

De blaar

"Je verwacht het misschien niet, maar blaren zijn de meestvoorkomende klachten op festivals. Mensen maken flink wat kilometers, dansen en dragen de verkeerde schoenen. Het is niet nodig om daarvoor naar de eerste hulp te gaan, maar we kunnen de pijn wel een stuk dragelijker maken waardoor je weer verder kunt."

De insectenbeet

"Insectenbeten komen vaak voor op festivals. Dat komt omdat festivals vaak in bossen of weilanden worden georganiseerd, en ja, daar zitten best veel insecten. Een tekenbeet moet bijvoorbeeld snel behandeld worden."

De hitte

"Als het erg heet is, melden veel mensen zich bij de eerste hulp. Mensen gaan verkeerd om met het warme weer. Van koud drinken koel je namelijk niet af, het werkt zelfs averechts. Onze EHBO'ers weten precies hoe ze om moeten gaan met oververhitte mensen."

De kou

"Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het helemaal geen mooi weer is tijdens een festival. Doordat de bezoekers veel alcohol drinken vergeten ze hoe koud het is. Dan kunnen ze onderkoeld raken."

Alcohol en drugs

"Drank en drugs zijn natuurlijk ook boosdoeners op festivals. Daarvoor is speciale hulpverlening nodig, die onze EHBO'ers leren tijdens de training."

Wil jij er zijn voor je mede-festivalganger? Check de site van het Rode Kruis voor meer info.

Meer 3FM nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen