3FM Awards

3FM Awards: de muziekcarriere van Carice van Houten

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Awards: de muziekcarriere van Carice van Houten

Schoenmaker, blijf bij je leest! Of toch niet? Carice van Houten bracht in 2012 haar debuutalbum See You On The Ice uit en dat bleek een schot in de roos.

Het aftellen is begonnen! Nog even en dan wordt Willem-Alexander ingehuldigd, maar voor dat zover is kroont 3FM 's lands beste artiesten met de prestigieuze 3FM Awards. In aanloop naar 18 april stellen we alle genomineerden nog even aan je voor.

De muziekcarrière van Carice van Houten

Ze schitterde op het witte doek naast Tom Cruise en Jude Law en mocht al vijf keer een Gouden Kalf in ontvangst nemen. Toch besloot Carice van Houten in 2012 een andere weg in te slaan. Niet helemaal natuurlijk, want ze keert het acteren niet volledig de rug toe, maar met de release van haar debuutalbum See You On The Ice stort Carice van Houten zich momenteel wel op de muziek.

Hoewel het op velen overkwam als een onverwachte carrièremove, is het helemaal niet zo gek dat Carice wilde zingen en een plaat ging opnemen. Ze zong al in het theater, was verantwoordelijk voor enkele nummers uit de soundtrack van Zwartboek en scoorde in 2010 al een nummer 1-hit..

Carice zingt in het theater

Carice van Houten neemt als kind al klarinetlessen en wanneer ze op latere leeftijd een opleiding volgt aan de Kleinkunstacademie, maakte ze met haar vader een hoorspel over de Britse schrijfster Jane Austen.

Nadat ze in 2000 afstudeert, is ze veel op het toneel te zien. Zo speelt ze in 2001, naar eigen zeggen als een ode aan Annie M.G. Schmidt, in de musical Foxtrot en heeft ze in 2004 een rol in de rockopera Ren Lenny Ren van Acda en de Munnik.

Carice van Houten in Ren Lenny Ren

Zwartboek

Carice van Houten gaat in 2006 met regisseur Paul Verhoeven in zee. Ze speelt de hoofdrol in de oorlogsfilm Zwartboek, waarvoor ze ook een aantal nummer voor de soundtrack verzorgt. In een paar scènes moet ze zelfs als onderdeel van haar rol Duitse liederen zingen.

Carice van Houten zingt in Zwartboek

'No Surrender'

Hoewel Carice dus al regelmatig zingt voor de rollen die ze speelt, staat ze nooit echt op het podium. Daar komt verandering in als ze in 2010 in duet gaat met Dinand Woesthoff. Tijdens een benefietactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti zingt ze samen met de Kane-frontman het nummer 'No Surrender'.

Kane scoorde hiermee al een grote hit, maar wanneer de versie met Carice ook wordt uitgebracht, schopt 'No Surrender' het tot de nummer 1 positie.

Carice van Houten en Kane - 'No Surrender'

See You On The Ice

Carice' passie voor muziek gaat steeds meer kriebelen en in juni 2012 wordt bekend dat ze een platencontract heeft getekend bij EMI Music. De eerste single 'Emily' verschijnt in september 2012, gevolgd door het album See You On The Ice, dat begin 2013 uitkomt.

Carice noemt het maken van haar eigen plaat een van de mooiste en meest bevrijdende ervaringen. "Door zelf te schrijven en te werken met geweldige muzikanten heb ik een ander gebied van mijn creativiteit aan kunnen boren," zegt ze in een verklaring.

Carice van Houten - 'Emily' live bij Giel

Carice van Houten - 'You. Me. Bed. Now.'

Na het uitkomen van haar album treedt de creatieve duizendpoot een aantal keer op en sluit ze in december Giel, Michiel en Gerard op in het Glazen Huis in Enschede. Ze speelt met haar band in een uitverkochte HMH in het voorprogramma van Rufus Wainwright en speelt ze voor een select gezelschap in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Daar speelt ze o.a. haar nieuwste single 'You. Me. Bed. Now.'

3FM Awards

Veel mensen waren in eerste instantie sceptisch over de zangcarrière van Carice, maar See You On The Ice werd positief ontvangen. Sterker nog, haar debuutalbum levert de actrice én zangeres een nominatie op in de categorie Beste Album. Heeft Carice daarmee wat jou betreft bewezen van alle markten thuis te zijn?

Ster advertentie
Ster advertentie