3FM Awards

3FM Awards: de songtitels van Fresku

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM Awards: de songtitels van Fresku

Met het nummer 'Brief Aan Kees' wist rapper Fresku een platencontract bij Top Notch binnen te slepen, maar hij baart nog meer opzien met zijn andere songtitels..

Het aftellen is begonnen! Nog even en dan wordt Prins Willem-Alexander ingehuldigd, maar voor dat zover is kroont 3FM 's lands beste artiesten met de prestigieuze 3FM Awards. In aanloop naar 18 april stellen we alle genomineerden nog even aan je voor.

De songtitels van Fresku

Roy Michael Reymound wilde als kind zanger worden. Ook droomde hij van carrières als romanschrijver, tekenaar en acteur. Dat een gewone kantoorbaan het niet zou worden voor deze Eindhovenaar, was al vroeg duidelijk. Toen hij veertien was, begon hij voor de grap te rappen. Stukje bij beetje wordt hij serieuzer in het rappen en in 2008 plaatst hij onder de naam Fresku het nummer 'Brief Aan Kees' op het internet. Hierin verwijst hij naar platenbaas Kees de Koning, die hem naar aanleiding van het nummer een platencontract bij Top Notch aanbiedt.

Fresku - 'Brief Aan Kees'

'Brief Aan Kees' is een aanklacht tegen de vastgeroeste muziekindustrie. Fresku is ook in zijn andere nummers vaak kritisch. Enerzijds is hij een zelfbewuste verteller van bijzonder emotionele verhalen, anderzijds is hij een lolbroek die met even grove als spitsvondige teksten strooit in zijn muziek. De meest opzienbarende songtitels van de Eindhovense rapper op een rijtje.

Fresku - 'Kutkop'

'Kutkop' was de eerste single afkomstig van Fresku's debuutalbum. Hierin verwijst hij meerdere keren naar zijn alter ego Gino Pietermaai. Met dit personage maakte hij, voordat hij een platencontract bij Top Notch kreeg, al een aantal satirische filmpjes.

Fresku - 'Kutkop' live bij Giel

Fresku - 'Maskerade'

'Maskerade' is de titeltrack van het tweede album van Fresku. Het is een emotioneel nummer waarin de taalvirtuoos rapt dat hij het gevoel heeft dat hij twee verschillende levens leidt. Zelfspot staat vaak centraal in zijn songs, maar hij levert ook kritiek op de manier waarop de maatschappij in elkaar steekt.

Fresku - 'Hedde Druksop'

'Hedde Druksop' is een samenwerking met cabaretier Theo Maassen. Fresku is erg trots op de bijdrage van Maassen, die hij bewondert om zijn manier van verhalen vertellen.

Fresku - 'Hedde Druksop' live bij Giel

3FM Awards

Fresku bracht in mei 2012 het album Maskerade uit en schopte het daarmee tot grote festivals als Lowlands en Eurosonic/Noorderslag. Hij is genomineerd voor een 3FM Award in de categorie Beste Artiest Hiphop.

Ster advertentie
Ster advertentie