Video

Katy Perry's 'Chained To The Rythm' gaat over robotmensen en een deprimerende toekomst

  1. Nieuwschevron right
  2. Katy Perry's 'Chained To The Rythm' gaat over robotmensen en een deprimerende toekomst

Op het eerste gezicht lijkt het allemaal één grote roze bubbel waarin Katy in haar videoclip danst. Denk suikerspinnen, achtbanen en heel veel pastelkleuren. Maar de video heeft een donkerder randje dan je denkt...

'Chained To The Rythm'

Het nummer is mede geschreven door Sia en geproduceerd door superproducer Max Martin, de man die aan ongeveer elke popklassieker van de afgelopen jaren heeft meegewerkt. Da's op zich allemaal hartstikke leuk, maar dit superteam ziet het met zijn allen nogal somber in voor de wereld. De track is een protestsong, maar dan in een light-versie.

Dat zie je erg goed terug in de video, die plaatsvindt in het fictieve pretpark Oblivia. Oblivia is Latijn voor 'vergetelheid', een plek waar mensen komen om alles van de wereld om hen heen te vergeten. We lopen de metaforen in de video even met je langs!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oblivia

We beginnen even met de exit-strategie, want wat gebeurt er als je Oblivia wilt verlaten? Dan word je naar buiten gekatapulteerd. Over een grote, hoge muur.

Het woord 'muur' roept tegenwoordig automatisch een connectie met Donald Trump op. Katy, een zeer actieve Hillary Clinton-aanhanger, heeft zich meerdere malen uitgesproken tegen de nieuwe president van de Verenigde Staten. Zou dit dan allemaal een verwijzing zijn naar hem?

Op repeat

In het park bewegen de mensen allemaal in vaste patronen: ze volgen elkaar zonder na te denken, gedreven door likes op social media.

Intussen staan er ook nog eens duizenden mensen in de rij voor de 'grootste attractie ooit': een hamsterwiel, het symbool voor nutteloosheid. Je kunt rennen wat je wilt, maar je komt nergens.

Wakker worden

Skip Marley rapt het meest politiek geladen stukje van het nummer, waardoor Katy beseft dat er iets moet veranderen.

"Break down the walls to connect, inspire. Up in your high places, liars. We're about to riot, they woke up the lions."

Katy wordt wakkergeschud en brengt de rest van de video door in lichte paniek, tot ze eindigt met een strakke blik in de camera. Ze is vastberaden om dingen te veranderen, het gesprek te starten over alles wat er aan de hand is in de wereld. We zijn benieuwd wat er hierop volgt!

Ster advertentie
Ster advertentie