Meer NPO
STER Advertentie

Solange maakte een van de meest indrukwekkende albums van 2016

Donderdag 6 oktober 2016 - 19:00 uur

'Het zusje van Beyoncé'? Jup, maar inmiddels zo veel meer dan dat. Met het maatschappelijk geladen album A Seat At The Table, waarin persoonlijke ervaringen moeiteloos samengaan met de zwarte geschiedenis, maakte Solange Knowles een van de meest indrukwekkende platen van 2016. 

Het derde album van Solange, A Seat At The Table, is er eentje die indruk maakt. Na bijna vier jaar stilte brengt Solange niet alleen een album uit, maar ook een bijbehorend boek vol foto's en lyrics in gedichtvorm. Een verrassingsrelease die op zijn minst geïnspireerd lijkt te zijn door zuslief Beyoncé.

Beyoncé liet al weten dat ze niet trotser kon zijn op haar zus, maar ook de muziekbusiness is onder de indruk van Solange's werk. A Seat At The Table documenteert zwarte geschiedenis, trots en Solange's persoonlijke verhaal op integere wijze.

Maatschappelijk geladen

Als zelfs het uberkritische Pitchfork je plaat beoordeelt met een 8.7, weet je dat je iets bijzonders hebt afgeleverd. Het Amerikaanse muziekplatform is erg lovend over A Seat At The Table:

"Het is een prachtig en muzikaal avontuurlijk statement over de pijn en de kracht van black womanhood."

3voor12 benoemde A Seat At The Table direct tot 3voor12 Album van de Week. Volgens 3voor12 vecht Solange voor hetzelfde als haar zus: de rechten van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Er is alleen één groot verschil: Beyoncé gebruikt grootse statements en Solange gaat voor de stille aanpak. Zij verpakt haar boodschap in speelse, goed geproduceerde R&B-nummers zoals 'Cranes In The Sky' en 'Don't Touch My Hair'.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actueel en écht

We vroegen aan 3voor12 Radio-DJ Roosmarijn Reijmer waarom zij de plaat bijzonder vindt. 

"Solange neemt je mee in haar belevingswereld. Ze werkte maar liefst vier jaar aan dit album, maar haar timing had niet beter kunnen zijn qua actualiteit." - Roosmarijn Reijmer

Qua muzikale capaciteiten zit het ook wel goed. De R&B-vibes worden afgewisseld met jazzy invloeden en een spannende productie.

"Het is een ingetogen album muzikaal gezien, veel laagjes en details en lieflijke momenten. Maar wie wil luisteren kan veel leren over wat het betekent om trots te zijn op je afkomst zonder afbreuk te doen aan andere mensen." - Roosmarijn Reijmer

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Alles horen?

Je beluistert A Seat At The Table hieronder.

Kijk live naar 3FM