Meer NPO
STER Advertentie

Dag vinyl, hallo cassettebandje

Donderdag 21 juli 2016 - 17:50 uur

Het is gebeurd... Vinyl is mainstream. Tijd voor een nieuw hebbeding, de cassette! Deze gouwe ouwe maakt een comeback, maar waarom?!

Wrong Crowd van Tom Odell. Purpose van Justin Bieber. Marks To Prove It van The Maccabees. Beauty Behind The Madness van The Weeknd. The Getaway van Red Hot Chili Peppers. Blurryface van Twenty One Pilots. Stuk voor stuk albums die als cassettebandje te koop zijn.

De comeback van de kleine rechthoekige rakker is niet gloednieuw, er is sinds 2012 al een stijging in de verkoopcijfers. Maar de laatste twee jaar gaat het ineens wel erg hard. Why? We zetten de voors en tegens op een rij. 

Kant A: Yay

Cassettebandjes zijn goedkoop

We zijn Nederlanders, dus het eerste voordeel aan cassettebandjes is zéker niet onbelangrijk: ze zijn goedkoop! Voor een bedrag tussen de €8 en €10 ben jij al de trotse eigenaar van een bandje. Je kunt er eentje kopen en het dan compleet kut vinden, maar je bent dan in ieder geval geen fortuin kwijt.

Dit is ook gelijk een voordeel voor de artiest die er eentje uitbrengt: de productiekosten zijn drie keer lager dan die van vinyl en de shipping is goedkoper, want bandjes zijn een stuk lichter dan vinyl en CD's. Dit maakt het dus zeker voor beginnende artiesten een aantrekkelijke manier om demo's uit te brengen.

(Foto: Urban Outfitters)

Lekker prutsen

Daarnaast zijn de handelingen die bij cassettebandjes horen nog steeds geliefd. Gek eigenlijk, want het is best een gedoe. 3FM'ers Helga en Boy lieten via Twitter weten dat ze hoe dan ook fan zijn:

"Heerlijk, met je pen of potlood het bandje er weer in draaien. Of een half uur heen en weer spoelen tot je bij het begin van een nummer bent... Tof!" - Helga

"Laatst nog een album op cassette gekocht! Sentiment, maar supertof. Lekker moeite doen om te luisteren." - Boy

Nostalgie en tastbaarheid

De dagen dat mensen die-hard zaten te knutselen aan de perfecte mixtape is wel voorbij, maar de streamingservices proberen eigenlijk met iedere playlist een perfecte digitale mixtape te maken. Hoe leuk is het om zoiets weer in het echt te hebben! Die tastbaarheid is volgens Jed Shepard, een Londense platenbaas, iets essentieels:

"Zo lang mensen oren en handen hebben, willen we aanraken waar we naar luisteren. Iets vast kunnen houden geeft je een andere connectie met de muziek." - Jed

En tsja, ergens heeft Jed een punt. Cassettebandje in de speler, op play drukken en dan naar die krakerige tapegeluidjes luisteren... Het heeft zo z'n charme!  

Kant B: Nay

Muziekkwaliteit is niet optimaal

Qua geluid en opnamekwaliteit wint vinyl het van het cassettebandje. Waar vinyl een warmer, authentieker geluid heeft dan CD's of digitale muziek, verliest het cassettebandje hier een paar punten: het klinkt al snel ouder en lo-fi. Komt niet echt lekker over met een strakke elektronische plaat.

Verkoopcijfers zijn nog te laag 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eindeloos prutsen

Waar de voorstanders van de cassette het wel leuk vinden om met een potlood een bandje terug te moeten draaien, vindt kamp Nay dat allesbehalve interessant. Wát een gedoe... En het is toch helemaal niet meer nodig? Niet iedereen is even grote fan van de comeback. 3FM'er Sanne ziet er niet zoveel in: 

Meer 3FM nieuws

Populair op 3FM