Meer NPO
STER Advertentie

Het allereerste optreden van Muse

Het allereerste optreden van Muse

Donderdag 18 augustus 2016 - 16:00 uur

Er kwam make-up en een boze beveiliger aan te pas, dat kunnen we je vast vertellen. We doken de geschiedenisboeken in en vonden beelden van baby-Muse in 1994.

Lekker local

Wat een lokale bandjeswedstrijd wel niet voor je carrière kan doen! De band deed hun allereerste liveoptreden in februari 1994, tijdens Battle Of The Bands. Ze waren pas net samen en bassist Chris Wolstenholme had zijn baslessen nog niet achter de rug, maar ze wonnen de battle alsof het niets was. 

Frontman Matt Bellamy had die uitkomst absoluut niet verwacht en gaf de volgende verklaring: "We were the only band unable to play music properly, the competition wasn't being taken seriously and we were taking the piss out of it."

Goth en glam

Net als Coldplay speelde Muse hun eerste gig onder een andere naam: Rocket Baby Dolls. Ze begonnen als een goth-glam band die er niet bang voor was om het podium te betreden met een lekkere klets make-up op hun gezicht.

"We dressed up a little bit like the Cure actually, we tried to look very gothic, and we had all black make-up on. We did this one-off gig and I think it's the only time we ever did it. After that we just got bored with back-combing our hair." - Matt Bellamy

Hoewel dat eerste optreden dus geen leidraad was voor de rest, hebben de mannen er wél veel aan gehad. Naast een cover van Nirvanas 'Tourette's' speelde de band vijf eigen grungenummers - speciaal geschreven voor de wedstrijd. Ze beseften daardoor dat het schrijven van eigen materiaal eigenlijk best wel tof was. Ze zijn daarmee (make-uploos) doorgegaan onder de naam Muse, omdat het 'lekker kort was' en 'er goed uitzag op een poster'. 

Rellen

Aan het eind van het optreden begon Matt met het kapotsmijten van wat apparatuur, dat niet eens van hen was! Een beveiliger trok hem van het podium af, maar Matt ontsnapte en ging vrolijk verder. Rock 'n roll, hoor! 

"It was supposed to be a protest, a statement, so, when we actually won, it was a real shock, a massive shock. After that, we started taking ourselves seriously." - Matt Bellamy

Helaas zijn er geen beelden van de Rocket Baby Dolls in zwarte make-up, maar hieronder vind je wél beelden van het eerste optreden dat Muse deed onder hun huidige naam. November 1994, bloedfantatieke fans vooraan en een heerlijke babyface van zanger Matt. Kijk en geniet:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kijk live naar 3FM