3FM nieuws

33 vragen aan Indian Askin

  1. Nieuwschevron right
  2. 33 vragen aan Indian Askin

De raggende gitaren deden nog net de ramen niet springen, maar verder was het overduidelijk dat Indian Askin op bezoek was in de studio. Wij stelden 33 vragen aan frontman Chino Ayala.

Drukke dagen voor Indian Askin. Vrijdag 15 april kwam hun debuutalbum Sea Of Ethanol uit, donderdagavond stonden ze bij 3voor12. Vrijdagochtend bij Giel. En op zaterdag? Oh joh, toen deden ze ook nog even vijf optredens! Chino: "Het is wel echt heel druk... Je kunt nu niet verwachten dat ik dan nu normaal ga doen op de radio."

Gelukkig vindt Chino al snel helemaal z'n plekkie op de 3FM-bank. Tijd om wat vragen op 'm af te vuren.

1. Vandaag is je debuutplaat uit, gisteren heb je de eerste vinyl in handen gehad. Hoe voelt het?

Vet! Opgelaten. En... nu kunnen we eindelijk de tweede plaat gaan uitbrengen! In principe is er al genoeg voor een EP, we kunnen meteen door.

2. Hoe schrijf jij je muziek?

Ik begin gewoon met opnemen. Ik schrijf niet eerst met m'n gitaar, het schrijft zichzelf tijdens het opnemen. De woorden komen vanzelf, alles komt vanzelf. Als het niet lukt ga ik er ook niet mee door. Gewoon opnemen en kijken wat er gebeurt.

3. Wie zijn je inspiratiebronnen?

The Secret Machines. En The Dandy Warhols.

4. Wat is de eerste plaat die je ooit gekocht hebt?

From The Muddy Banks Of The Whiskah van Nirvana, een live-plaat.

5. Wat is de beste plaat die je ooit gekocht hebt?

Phil Collins, Face Value. Maar €1 bij de kringloopwinkel!

6. MP3, CD of vinyl?

Vinyl. Het klinkt vet, je bent er meer mee bezig... dat is het.

7. Hoe oud was je toen je wist dat je muzikant wilde worden?

Als kind al, m'n vader maakt muziek dus dat ging vanzelf. Hij deed harp en percussie, heeft ook in verschillende ensembles gespeeld. Dat gebeurde allemaal thuis, dus... Dat ging allemaal vanzelf. Er is niet een moment geweest van 'nu ga ik gitaar spelen', ofzo. En het voelt gewoon goed, allemaal. Als ik nu in de bus zit denk ik soms ook wel eens: 'What the fuck, dit is dé band. Dit is wat ik moet doen'.

8. Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

Haha, oh! Ehmm... Tegenwoordig bijna elke dag. Op een gegeven moment breek je gewoon door zo'n druk schema. En vorige week zag ik Das Leben Der Anderen, toen moest ik ook wel janken. Dat was wel intens.

9. Geloof je in God?

Er is sowieso wel een god, maar niet zoals het in de boeken beschreven staat. Al vind ik de Bijbel een heel mooi boek!

10. Drank of drugs?

Drank.

11. Je meest kostbare bezit?

Even denken... M'n ACAI DS4000. Een bandrecorder. Als er brand uitbreekt... Dat ding is loodzwaar, dus dan hebben we vijf man nodig om dat geval naar buiten te krijgen.

12. Waar heb je een hekel aan?

Verkeer. Dat irritante, drukke, langzame verkeer. Vooral op de fiets, als iemand langzaam voor je fietst terwijl er gewoon een flow is. Dat irriteert me echt MATELOOS.

13. Je lievelingseten?

Broodje kaassouflé met mayo en ui. Da's teringlekker.

14. Het meest rock 'n roll iets wat je ooit hebt meegemaakt?

Hahahaha... Oh, daar heb ik dit litteken op m'n hand ook van. We waren op tour met The Afterveins, twee zomers geleden. Daar speelde ik tamboerijn voor. We woonden boven een kroeg in Nantes en we hadden even geen show, dus hingen lekker in die kroeg. We zaten daar alleen maar bier te zuipen, om dan boven te chillen en te crashen.

En toen kwam er ineens tóch een show, op een boot, maar we waren echt helemaal naar de tyfus. Ik weet nog dat ik in m'n onderbroek stond te tamboerijnen. Toen sprong de gitarist dus zo ineens tegen me aan, met die gitaar, inclusief scherpe randjes. Ik klap tegen die muur, die gast bovenop me... Echt overal bloed. De security wilde me van die boot af hebben natuurlijk, ik liep in m'n onderbroek, bloedde en was naar de tyfus. Dat was écht sick, haha.

Daarna was ik ook wel even goed weg, hoor. Heb de dagen daarna alleen maar in de bus gelegen, had echt een grote klap tegen m'n hoofd gekregen toen. Echt helemaal kapot van één val. Dat bloed zit nog op die gitaar, trouwens.

15. Welk concert heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Silverchair in de grote zaal van Paradiso, 2 juni 2003. M'n allereerste concert, toen was ik een jaar of vijftien. Toen dacht ik echt van 'holy shit, wat een rockshow'. Daarna ben ik ook out gegaan, haha. Toen zaten we naast Paradiso een peukie te roken en toen ben ik out gegaan van het lawaai, de ervaring, alles. Dat was echt de shit, ik wist niet wat me overkwam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

16. En welk van je eigen shows is je favoriet?

Ik denk Noorderslag, dit jaar. Dat ging heel goed, publiek was heel fijn, we hebben heel goed gespeeld. Was echt een fijne dag.

17. Sea Of Ethanol, vandaag uit. Welke track daarop is het best?

Hmm... 'Really Wanna Tell You' is vrij goed. 'Wake Me Up' vind ik ook heel vet, denk wel dat het tussen die twee gaat. Oh nee, 'Sexy Pants! Dat is de beste! Heel die track is compleet ge-edit, dat was eigenlijk een veel sneller en vrolijker nummer. Dat hebben we helemaal gestretched... Gewoon een remix eigenlijk.

18. Waaraan heb je het meeste geld uitgegeven in je leven?

Rekeningen in Café De Koe, als we globaal kijken. Anders: m'n gitaren, die zijn vrij duur.

19. Favoriete vakantiebestemming?

Orte! In Italië, mijn vader woont daar ook. Ik ga er ook heen op de 16e... Ik heb een nieuw zusje dus die moet ik nog even zien. Ik heb m'n stoel al uitgekozen in het vliegtuig, ben helemaal ready to go!

20. Tattoos en/of piercings?

Nee. Clean! Het trekt me niet zo.

21. Beschrijf je woonkamer.

Helemaal vol. Vol met platen, taperecorders, bandrecorders, helemaal vol. Muziek overal, vooral met platen die ik in de kringloopwinkel vind. Ik ben echt wel aan het hunten. Ook in weggeefwinkels op straat enzo.

22. Wanneer was je voor het laatst dronken?

Donderdag. Na 3voor12.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

23. Wat was je stomste dronken beslissing?

M'n ex-vriendin opbellen. Dat moet je niet doen. Nooit een goed idee.

24. Welke plaat had je willen maken?

Now Here Is Nowhere van The Secret Machines.

25. Jullie zijn geboekt voor meer dan 40 festivals deze zomer. Waar heb je echt zin in?

Zwarte Cross, daar heb ik heel veel zin in! En we hebben een heel goede tourmanager, dus dat gaat allemaal goed komen qua festivals. Het is heel relaxed met hem, als je al dat regelen zelf moet doen word je gek.

26. Wil je nog een shoutout naar je tourmanager doen?

Bob Handgraaf, YOLOOOO!

27. Heb je wel eens gevochten?

Ha, ja! In Bourbon Street. Er was een gozer die begon Jasja (de bassiste) lastig te vallen toen hij dronken was... Dat moet je niet doen. Je komt niet aan Jasja. Ferry en ik zijn toen echt naar buiten gegaan met 'm en alles, haha.

28. Wat is je ochtendritueel?

Percolator-koffie maken en dan opstarten.

29. De laatste foto op je telefoon?

Bij Record Industry! Daar waren we gisteren en dit is de laatste... Brand, EHBO, alarmnummer 666. Deze is zó sick! Bij de ingang zit 'ie, haha.

30. Heb je wel eens een boete gekregen?

Sowieso, zo vaak. Lichtboetes.

31. Heb je jezelf ook wel eens onder een boete uitgeluld?

De beste is dat ik géén boete kreeg omdat ik zei 'Ik heb die lampjes in m'n tas, maar ik moet ze nog monteren!'. En toen had die politieagent dus toevallig een schroevendraaier bij zich. Hij heeft die dingen gemonteerd voor me en mocht ik doorfietsen!

32. Als mensen één ding uit de muziek van Indian Askin moeten halen, wat moet 't zijn?

Dat je luistert en het voelt. Je moet niet luisteren en iets vinden, je moet het gewoon voelen. Dan komt het over en daarvoor zijn we gegaan. Het gaat allemaal om emotie, veel meer dan om wat er wordt gezegd.

33. Nog een slotwoord?

Ja! Listen to the Meat Puppets! Een supervette band, die moet echt gehoord worden.

Meer Indian Askin?

>> Jasja: "Ik ben fucking blij om een vrouw in de muziek te zijn!"
>> Bart over Sea Of Ethanol, de 3FM Awards en piñata's

Ster advertentie
Ster advertentie