3FM nieuws

Lisanne werd op school 'webcamslet' genoemd

  1. Nieuwschevron right
  2. Lisanne werd op school 'webcamslet' genoemd

"Aan het begin dacht ik 'dat gaat wel over', maar dat was dus niet het geval."

Tijdens de landelijke Week Tegen Pesten (21 tot 25 september) geeft 3FM aandacht aan pesten en alle zaken die daarmee te maken hebben. Op 3FM.nl vind je artikelen en interviews en tijdens de uitzending van 'Dit Is Domien' hoor je verhalen van mensen die zijn gepest. Vandaag vertelt Lisanne (15) haar verhaal in de uitzending én hier op 3FM.nl.

Webcamgirl

Het tweede jaar van Lisanne's VMBO-opleiding krijgt een nare start. Ze loopt met een vriendin door het dorp als ze ineens door een wildvreemde wordt nageroepen: 'Hey slet, zit je lekker achter de webcam?' De roddel is afkomstig van een goede vriendin van Lisanne, die rondbazuint dat Lisanne elke avond naakt voor de webcam staat te dansen. Het échte verhaal? Op twaalfjarige leeftijd bezochten de vriendinnen samen een chatsite, waar Lisanne één keer haar behabandje heeft laten zien.

Wat gebeurde er?

Het verhaal wordt enorm opgeblazen en al snel wordt Lisanne ook op school nageroepen. Kreten als 'Je bent een hoer' en 'Pleeg zelfmoord' zijn meer regel dan uitzondering. Lisanne wordt op meerdere punten aangevallen: haar kleding is niet goed genoeg, haar kapsel is niet mooi, haar wipneus is 'geen gezicht'.

"Je kijkt dan 's avonds in de spiegel en dan denk je: Ja, m'n wipneus is inderdaad toch niet zo mooi of: Ja, ik ben misschien best wel lelijk. Je gaat er helemaal in geloven."

Het blijft niet bij opmerkingen op straat of tijdens schooltijd. Lisanne krijgt al snel anonieme appjes en telefoontjes van schoolgenoten waar ze verder nooit contact mee heeft.

"Er is ook een naaktfoto rondgegaan. Er was een meisje dat met haar benen wijd tegenover een spiegel zat, en toen werd er gezegd dat ik het was. En dat was niet zo! Op een gegeven moment kende de hele school mijn naam, terwijl ik die mensen amper van gezicht kende."

Ook probeert een meisje haar vriendinnen om te kopen met pakjes sigaretten, om te zorgen dat zij niet meer met Lisanne omgaan. Als Lisanne hier iets van zegt, wordt ze een dag later opgewacht door een groepje en van haar fiets getrokken.

"Ik kreeg een paar klappen tegen m'n hoofd, werd op de grond gegooid en in elkaar geslagen. Uiteindelijk bleken twee ribben gekneusd."

Maatregelen

Op haar dertiende kreeg Lisanne de diagnose PPD-NOS, een vorm van autisme waarbij iemand problemen ondervindt in sociale situaties. Het pesten heeft hier een grote invloed op gehad. Het eerste jaar probeert Lisanne haar ervaringen zelf te verwerken, maar als dat niet werkt vertelt ze haar mentrix wat er aan de hand is. De mentrix spreekt de pesters een aantal keer aan, maar dit heeft geen effect. Aan het eind van de derde klas trekt Lisanne het psychologisch niet meer en begint ze zichzelf te snijden.

Ook thuis wordt de situatie moeilijker, omdat Lisanne bij haar familie niet bang is om haar mond open te trekken. Als ze last heeft van stress en spanning reageert ze het af op haar ouders, broertjes en zusje. Daarom gaat Lisanne in 2014 een jaar lang uit huis. Ze woont in een open instelling in Dordrecht, waar ze professionele hulp ontvangt en een begeleider 24/7 voor haar klaarstaat.

Heftige traumahulp

De impact van het pesten zit diep bij Lisanne, zo diep dat de hulp van een psycholoog niet voldoende is. Door haar ervaringen komt ze in aanmerking voor EMDR-therapie, een heftige vorm van traumahulp. Ze legt uit hoe dit werkt:

"Je moet de situatie omschrijven waar je mee zit en wat er is gebeurd, en dan moet je gaan kijken alsof je een film ziet. Dus dat je jezelf ziet staan, hoe je de ander ziet staan... Dan gaan ze met vingers voor je ogen heen en weer, 30 seconden ongeveer, en dan vraagt ze ‘waar denk je aan?’ Dan moet je het eerste wat in je opkomt noemen."

Lisanne vertelt dat aan het einde van een sessie de therapeute vraagt hoeveel spanning ze voelt. Zodra die spanning nul is, houdt ze op. Als de spanning een week later weer terugkomt, pakt de therapeute dezelfde situatie opnieuw aan, net zolang tot die weg is.

Deze vorm van therapie is intens: je wordt er erg moe van en voelt je down door alle heftige herinneringen die naar boven komen. Maar drie dagen na zo'n sessie merkt Lisanne resultaat en voelt zich niet meer zo gespannen. Meer weten over EMDR? Dit filmpje legt het verder uit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blik op de toekomst

Inmiddels gaat het goed met Lisanne: ze zit op een andere school en doet dit jaar eindexamen VMBO. Daarna wil ze een secretaresseopleiding volgen. Na de therapie en behandelingen zit ze een stuk beter in haar vel en slaapt ze een stuk rustiger. Ook thuis gaat het een stuk beter. Ze uit haar frustraties niet meer tegen haar familie en ze gaat sneller naar haar moeder als ze problemen heeft.

Lisanne is blij dat ze de mogelijkheid heeft gekregen om problemen aan te pakken. Haar advies voor mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden?

"Je moet je mond opentrekken en het niét voor jezelf houden. Probeer iemand te vinden die luistert, al is het alleen maar om tegen iemand aan te praten. Het maakt je veel rustiger. Opkroppen is nooit een goed idee."

Ook voor de pesters heeft Lisanne nog een boodschap:

"Wat je tegen iemand zegt, kan echt levenslang bij diegene meegedragen worden. Het gaat nooit helemaal weg. Denk goed na over wat je zegt, en tegen wie."

Meer weten over Lisanne en haar verhaal? Op maandagavond (21 september) zit ze live in de uitzending bij 'Dit Is Domien'. Check hier haar interview met Domien.

Ster advertentie
Ster advertentie