3FM nieuws

De Tour voor Dummies

  1. Nieuwschevron right
  2. De Tour voor Dummies

Alles wat je moet en wil weten over de Tour de France in een overzichtelijk berichtje zodat je geen flater slaat bij de koffie-automaat. Handig!

Door: Bart Slim en Henri Paulussen

De komende weken is de Tour echt the talk of the town. Niets is zuurder dan buiten de boot te vallen bij gesprekken op verjaardagen, buurtbarbecues, avonden op het terras of op het werk. Hierbij een superbeknopte handleiding Tour voor Dummies, zodat je helemaal op de hoogte bent.

WAT

Le Tour de France. Ook wel: De Tour, De Ronde van Frankrijk en la Grande Boucle (vrij vertaald: de Grote Krul) genoemd.

WANNEER

Sinds 1903 elke zomer (met uitzondering tijdens beide Wereldoorlogen), gedurende 3 weken, in juli.

WAAR

Frankrijk, bien sûr. Maar ook vaak daarbuiten. Zo werd de openingsetappe al eens in Londen, Dublin en Monte Carlo gereden. Nederland was al vijf keer eerder gastheer van de Tour-start (Amsterdam, Scheveningen, Leiden, Den Bosch en Rotterdam). De Tour eindigt altijd op de Champs Élysées in Parijs. Dat zal ook altijd zo blijven.

TRUIEN

De posities in het klassement corresponderen met truien in verschillende kleuren:

  • Geel: De leider in het klassement
  • Groen: De beste sprinter
  • Bolletjes: De leider in het bergklassement
  • Wit: De leider in het jongerenklassement

BERGEN

De Alpen en de Pyreneeën horen bij de Tour. De mooiste heldenverhalen komen uit de bergen. Voorbeeld: Wim van Est die in zijn gele trui in de afdaling van de Col d'Aubisque het ravijn in stort. Hij wordt 70 meter omhooggetakeld met aan elkaar geknoopte binnenbanden. De foto's gaan de hele wereld over.

Plakkaat op de Col d'Aubisque voor Wim van Est

Een 'Hollandse berg' in de Tour is de Alpe d'Huez. Van de 28 keer dat deze is beklommen in de tour kwam er 8 keer een Nederlander als eerste over de finish (Zoetemelk, Kuiper 2x, Winnen 2x, Rooks, Theunisse) geen enkel ander land nam vaker de winst mee naar huis vanaf de Alpe d'Huez. Deze berg zit dit jaar weer op de route van Tour. Op 25 juli eindigt etappe 20 bovenop de Alp met misschien weer een Nederlandse winnaar.

TIJDRIT

Vast onderdeel van de Tour is de tijdrit, dit kan individueel of met een ploeg. Begint de Tour met een individuele (korte) tijdrit, dan noem je die de proloog. Na de proloog kan het eerste algemeen klassement worden opgemaakt. Vaak zijn er één of twee lange tijdritten in de tour.

Voor deze 'contre le montre' zijn er echte specialisten, maar die winnen echt niet altijd. Het kan gebeuren dat het halverwege de koers gaat regenen of dat er een straffe tegenwind opsteekt. Zo kan dat er een onverwachte winnaar uit een tijdrit komt rollen. De Nederlandse troef is Tom Dumoulin, hij werd afgelopen WK tijdrit 3e en kan zeker top 3 rijden in een tijdrit.

DOPING

Een verhaal over de Tour is helaas niet compleet zonder het 'D-woord' te noemen. De verhalen over het gebruik van stimulerende middelen zijn zo oud als de Tour zelf. De bekendste doping-dode was Tommy Simpson, die in 1967 op de flanken van Mont Ventoux overleed aan een fatale cocktail van doping en drank. De bekendste dopingzondaar is zonder twijfel Lance Armstrong. De zevenvoudig winnaar bekende al die eindzeges met hulp van EPO en andere stimuli te hebben gehaald. Al zijn Tourzeges werden hem afgenomen.

JARGON

Het wielrennen kent zijn eigen taal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stoempen (=doorbeuken), harken (=stoempen), de waaier (=formatie om uit de wind te rijden), demarreren (=wegsprinten uit het peloton), telefoneren (=opzichtig aangeven dat je gaat demarreren), aan het elastiek hangen (=telkens uit en in het peloton rijden), het spel is op de wagen (=de laatste kilometers waarin de favorieten zich laten zien), je karretje aanhangen (=meeliften op een demarrage van een ander), zijn maar een paar voorbeelden van het soms onbegrijpelijke taaltje. Maar ook gevleugelde uitdrukkingen als "Parijs is nog ver", 'het snot voor de ogen rijden" en "de Tour wacht op niemand" behoren tot het Woordenboek van de Tour.

BIJNAMEN

Als je er toe doet in het wielerpeloton, dan krijg je een bijnaam. Tom Dumoulin is De Vlinder van Maastricht, Jan Ulrich is de Rosse van Rostock, Marco Pantani is De Piraat, Joop Zoetemelk is de Eeuwige Tweede (zes keer tweede in de Tour) en Lance Armstrong is (lees: was) The Boss. Wil je weten wat jouw wieler bijnaam is? Check 'm hier: 3FM.nl/wielernaam.

WINNAARS

De Tour kent veel winnaars, maar er zijn maar een paar die de tour meer dan drie keer hebben gewonnen: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. Lance Armstrong heeft de tour 7 keer gewonnen, maar omdat hij dat niet helemaal op eigen kracht deed, zijn al zijn zeges hem ontnomen en komt hij niet eens meer in de uitslag voor. Twee Nederlanders wisten de Tour ooit de winnen: Jan Janssen (1968) en Joop Zoetemelk (1980)

LANDGENOTEN

Dit jaar starten er 20 Nederlanders in de Tour, maar je zal goed je best moeten doen om ze allemaal te kunnen zien. Robert Gesink, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Tom Dumoulin, Wout Poels en Lars Boom ga je zeker wat van horen. Mocht je het geluk hebben om een interview met Bram Tankink te zien, blijf dan kijken!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KANSHEBBERS

Wie gaat de Tour winnen? Dat is pas over drie weken bekend, maar er zijn een aantal favorieten in het koffiedik waar we in kijken:

  1. Alberto Contador, meervoudig winnaar, viel vorig jaar uit, maar wil dit jaar de dubbel: Ronde van Italië en Ronde van Frankrijk
  2. Chris Froome, viel net als Contador vorig jaar uit
  3. Nairo Quintana, Colombiaan die bergop met de beste meefietst
  4. Vicenzo Nibali, won vorig jaar, maar daar ontbraken Contador en Froome

HOLLANDERS IN HET KLASSEMENT

En die 20 Nederlanders dan? Meerijden voor de top 10 is op dit moment het hoogst haalbare. Gesink, Kelderman en Ten Dam gaan voor een zo hoog mogelijke eindklassering. Kelderman kan wel voor het jongerenklassement gaan.

Een etappe-overwinning zit er misschien wel in. Tom Dumoulin en Lars Boom zijn favoriet voor de Proloog. Ze kunnen dan de eerste Nederlandse Gele Truidrager worden sinds Erik Breukink in 1989. Etappe 4 is een kasseienrit, vorig jaar won Lars Boom die rit. Hij is nu ook weer favoriet, al moet hij wel knechten voor zijn kopman Nibali. Steven Kruijswijk, Laurens ten Dam en misschien Wout Poels kunnen winnen op de Alpe d'Huez.

Enthousiast voor de Tour? Kijk dan hoe jij genoemd zou worden met de 3FM wielernaam-generator!

Ster advertentie
Ster advertentie