Meer NPO
STER Advertentie

ALS-patiënt Garmt langs bij Paul Rabbering

Dinsdag 17 maart 2015 - 15:57 uur

Garmt van Soest heeft de spierziekte ALS. Hij ging bij zijn radiovriend Paul Rabbering langs in de 3FM-studio voor zijn Regel Die Je Raakt.

Vroeger, toen Paul nog een klein Paultje was, werkte hij bij Radio Noord Oost Polder in de buurt van Emmeloord. Daar leerde Paul muziekliefhebber Garmt van Soest kennen en de twee werden vrienden.

Garmt heeft ALS

Nu, jaren later, is Garmt ziek. Hij heeft ALS. Toen van de zomer de ene na de andere Ice Bucket Challenge langskwam, gooide ook Paul een emmer ijs over zich heen. Dat vond Garmt tof en nam contact op met Paul. Als radioliefhebbers onder elkaar, mocht Garmt langskomen in de studio, want daar kennen de mannen elkaar toch van.

De Regel Die Je Raakt

In het liedje 'I See A Darkness' van Johnny Cash zit een regel die Garmt raakt. Of eigenlijk raakt het hele nummer 'm. Dit zei Garmt erover:

"'I See A Darkness' is een nummer waarvan elke regel me raakt. Ik hoorde het in de coverversie van Johnny Cash, waarop Will Oldham, die het origineel schreef, de tweede stem zingt.
Het nummer gaat over vriendschap met de zin "many times we've been out drinking, many times we shared our thoughts" en over 'darkness', wat voor iedereen anders is. Het gaat zelfs over "somehow I hope that you can save me from this darkness". Vrienden kunnen je helpen als je je kut voelt, en daarmee gaat dit nummer zelfs over ons, Paul en Garmt, in de Bierelier.

Het is een donker nummer, maar niet depressief, want het raakt me ook dat hij zingt "and you know I have a drive to live, I won't let go". Dat is wel van toepassing op mij, denk ik. Een tijd lang heb ik geen 'darkness' gehad, nu is de darkness mijn ziekte, of eigenlijk het gevaar dat ik bitter en ongelukkig word van deze ziekte. Gelukkig is Iris er om me te redden."

ALS Dan Toch

Garmt houdt zelf een blog bij over hoe het is om te leven met ALS. Wil je meer weten over Garmt? Je handen uit de mouwen steken tegen ALS? In contact komen met 'm? Check dan ALS Dan Toch.

>> Bezoek ALS Dan Toch van Garmt van Soest

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM