Meer NPO
STER Advertentie

Koningslied John Ewbank blijft

Zondag 21 april 2013 - 11:10 uur

John Ewbank is alle kritiek op het koningslied zat. Hij trekt zijn creatie terug. Dat schrijft hij zaterdagavond op Facebook.

Update: Het Koningslied blijft. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft bekendgemaakt dat het door John Ewbank gecomponeerde Koningslied gewoon wordt gezongen op 30 april. Het is de bedoeling dat het lied dan door alle Nederlanders wordt meegezongen.

Het Nationaal Comité Inhuldiging erkent dat het proces om tot de tekst van het Koningslied te komen, te ingewikkeld was. Mensen konden een zin insturen voor het lied dat als basis diende voor het nummer:

"Achteraf gezien constateert het comité dat het een moeilijke opgave is gebleken om in een kort tijdsbestek recht te doen aan zoveel bijdragen", staat in een persbericht.

John Ewbank heeft zijn Koningslied teruggetrokken. De vele kritiek op het lied heeft hem dat doen besluiten, staat op zijn Facebookpagina. Het Nationaal Comité Inhuldiging zegt in een reactie dat het begrip heeft voor het besluit.

Vanaf de lancering van het liedje heeft John Ewbank heel veel kritiek gekregen. Eerder zei hij tegen NOS op 3 dat die kritiek hem niet zo heel veel deed. Maar zaterdagavond postte hij dit bericht op zijn facebookpagina:

Geachte landgenoten,

Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. 'Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet' - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.

Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard, 'Je bent een Koning' van 2 Utrechtse studenten, '10.000 reasons' van Matt Redmann, 'Jij en ik onder de zon' in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal.

Met vriendelijke groet,
John Ewbank

Het Nationaal Comité Inhuldiging betreurt de gang van zaken. Het doel van het lied, waaraan tientallen bekende Nederlanders meewerkten, is om mensen te verbroederen, terwijl volgens het comité nu mensen persoonlijk beschadigd dreigen te worden.

De officiële clip van het koningslied

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Het is nog steeds de bedoeling om de koning op 30 april gezamenlijk toe te zingen, stelt het comité. Het concert in Ahoy, waar Ewbanks lied 's avonds zou worden ingezet door Paul de Leeuw, gaat gewoon door.

Paul de Leeuw schrijft in een reactie: Ho ho ho!!! Wat gaan we nou doen? Buigen .... Nee we gaan barsten ! Barsten van energie! Godver... Dit is het en dit gaat het worden!!!

Ewbanks zus Jennifer zegt op Twitter dat ze het vreselijk vindt. "Ik ben zo boos! Ik schaam mij diep voor diegene die zich zo respectloos op John hebben gestort." Marco Borsato toont begrip voor het besluit. "#begrip #metopgehevenhoofd #oranjeboven", twittert hij.

 

(bron: nos.nl)

Meer 3FM nieuws

Populair op 3FM