Na een jaar waarin haar fans voor haar op de barricades gingen en de aandacht van de wereld greep met #FREEBRITNEY is er nu ook een documentaire: Framing Britney Spears. Het is een tragisch portret van een piepjonge popster, die kapot werd gemaakt door de flitsers van de paparazzi.

Ivo Niehe, vriend van de sterren. Ivo komt bij ze over de vloer, hij is geen zuiger, geen gemene man, geen steller van netelige vragen. Er is geen ster die niet ruimhartig zijn deur opent voor onze Ivo. Kom binnen Ivo, ik laat je mijn open haart zien, hier is mijn bed, laat me je voorgaan. En toch word je ook van hem afschuwelijk ongemakkelijk als hij onverwachts opduikt in Framing Britney Spears, de nieuwe documentaire van The New York Times. ‘Er is één onderwerp dat we nog aan moeten snijden. Wat was het ook alweer? Iedereen heeft het erover.’ ‘Wat?’, zie je Britney Spears - op dat moment nog een tiener - zeggen. ‘Je borsten!’ Och Ivo, het ongemak. ‘Je wordt kennelijk woedend als interviewers daarover beginnen. Ok, even in het algemeen: wat vind je van borstimplantaten?’

De borsten van Britney Spears zijn een hot item in talkshows in die early days. Amerika - en eigenlijk de hele wereld - slaat volledig op hol van de succesvolle tienerster. In een klap is ze wereldberoemd dankzij de ondeugende single ‘… Baby One More Time’. Iedereen kent op dat moment de videoclip van Britney in haar schooluniform in de gang van een high school. Pikant, meisjesachtig en uitdagend tegelijk. De bladen smullen van haar. Elke foto van Britney Spears is een vermogen waard, elke roddel over haar vermeende escapades kan op de cover. En dat gaat ver, heel ver. Framing Britney Spears is het verhaal van een popster die in no time helemaal kapot gemaakt wordt door paparazzi. Britney Spears bezwijkt onder de druk, en iedereen verlekkert zich.

Eigenlijk is dat niet eens het echte startpunt van Framing Britney Spears, de film die afgelopen weekend uitgezonden werd bij Hulu en FX. Het startpunt is een wonderlijk fenomeen dat de afgelopen jaren onze timeline binnen drong: #FreeBritney, een movement die zich richtte op de bevrijding van Britney Spears. Het is een maf gezicht: fans met spandoeken en kartonnen poppen, op straat in Amerika. Het doet denken aan de manische demonstraties voor Michael Jackson tijdens zijn beruchte proces. Het doet misschien nog wel meer denken aan de complotaanhangers die we afgelopen jaar op zagen komen. Het voelt absurd: fans die geloven dat de gevallen popster via haar vreemde Instagram account verborgen boodschappen de wereld in probeert te sturen. Zelfs in een zomers filmpje bij een zwembad herkennen zij een duistere schreeuw om hulp. Help, red me uit de klauwen van mijn vader!

Britney Spears geeft zelf het antwoord op die vraag niet in de documentaire. Toch overtuigen de documentairemakers je wel min of meer van het gelijk van de fans. Of in elk geval: je krijgt mededogen met de keiharde manier waarop Britney Spears geframed is al die jaren. Hoe zij door hijgerige interviewers voortdurend de schuld in de schoenen geschoven kreeg over het mislukken van haar sprookjesrelatie met Justin Timberlake. Hoe paparazzi haar net zo lang kapot flitsten tot ze hen met een paraplu te lijf ging. Wow, een money shot! En hoe haar vader op het dieptepunt ineens haar leven in stapte en de controle overnam over haar miljoenen. Want dat is hoe het ging: toen de zangeres in therapie zat, zorgde hij haar curator werd, de aangewezen persoon die beslissingen kan nemen die iemand met een zwakke mentale gesteldheid zelf niet kan nemen. En daarvoor keert hij zichzelf ook nog eens een gulle toelage uit, uit Britney's vermogen. Au.

Heel even verscheen de documentaire openbaar op YouTube, via een fankanaal van Britney. Een dag later is de documentaire weer verdwenen van YouTube en moeten we naar obscure Russische piraten om hem vanuit Europa te kunnen zien. Wordt de documentaire over #FreeBritney een sleutelmoment in de strijd om de popzangeres te bevrijden uit haar gouden kooi?

Deze hele week staat bij 3FM in teken van de zeroes. Hier vind je onze lijst van de obscure zeroes-parels die je moet hebben gehoord.