3FM nieuws

Hoe zou jij het Wilhelmus herschrijven?

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zou jij het Wilhelmus herschrijven?

Het Wilhelmus, alle Nederlanders kennen het wel. Maar, hoe oud is het Nederlandse volkslied eigenlijk? En waarom zal er nooit een zestiende couplet komen? In deze nieuwe aflevering van Hoe Dan?! onderzoekt 3FM-dj Luc Sarneel alles rondom het Wilhelmus.

Het oudste volkslied

Volgens velen is het Wilhelmus het oudste volkslied ter wereld. In 1568 werd het als een soort cover van een Frans liedje over de Prins van Condé. Hoewel het lied bijna 500 jaar oud is, is het nog niet zo lang het volkslied.

Pas na de Tweede Wereldoorlog is het Wilhelmus opgepikt als volkslied, omdat het zesde couplet over het verdrijven van tirannie gaat.

Het volkslied (Wien Neêrlands Bloed) viel toen naar de achtergrond en toen werd het Wilhelmus officieel als volkslied ingesteld.

En hoewel het Wilhelmus heel oud is, is het niet het álleroudste volkslied. Dat is namelijk de 'Kimigayo' uit Japan, waarin de toenmalige keizer wordt opgehemeld.

Vijftien coupletten

Het eerste couplet is wat de meeste mensen wel kennen, maar hoe zit dat met de andere veertien? Weinig mensen weten het maar zeker.

Wat wel zo is, is dat alle eerste letters van de coupletten "Willem van Nassau" spellen.

De vraag die Luc nu stelt is: kun je dan het Wilhelmus moderner maken? Moet er dan een heel nieuw volkslied worden geschreven?

En nee, niet zoals het Koningslied uit 2013...

Je ontdekt het allemaal in de nieuwe aflevering van Hoe Dan?!. Check m nu hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

HOE DAN?!

Iedere woensdag om 17:00 beantwoordt 3FM-dj Luc een nieuwe vraag, waarvan je niet wist dat je 'm had, in de YouTube-serie 'Hoe Dan?!' Wat is een gouden plaat waard? Hoe komt je liedje op de radio? Kan een moshpit een aardbeving veroorzaken? En dat allemaal met behulp van professionals en een goed gebekt panel aan 3FM-luisteraars.

Benieuwd naar de volgende aflevering? Abonneer je hier vast op ons kanaal! Of check de afleveringen terug in de playlist!

Ster advertentie
Ster advertentie