Vandaag maakte het kabinet bekend dat grote evenementen – zoals festivals – tot zeker 1 september verboden worden. Maar hoe zit dat met concerten? Vrijwel niemand weet het precies, tot aan de Ministeries van Justitie en OCW aan toe.

Vallen concerten onder het brede evenementenverbod tot 1 september, zoals breed wordt aangenomen? Of mogen ze net als musea en theaters mogelijk weer open vanaf 20 mei, zoals op de website van de Rijksoverheid staat? Er heerst grote onduidelijkheid over. Bijzonder pijnlijk, want het gaat in totaal om meer dan duizend concerten in drie maanden tijd, waarover tegenstrijdige ideeën bestaan. 

Concertzalen vallen onder de 1 september-regeling, stelt Berend Schans van de Vereniging Nederlands Poppodia en Festivals. ‘Dat woordje vergunningsplicht zorgt al een paar weken voor verwarring. Want een show in de Ziggo Dome is niet vergunningsplichtig omdat de zaal zelf een permanente vergunning heeft. Uiteindelijk wordt wat het kabinet bepaalt door veiligheidsregio’s omgezet in een noodverordening. In de verordeningen tot nu toe komt dat hele woord vergunningsplicht niet voor, het geldt gewoon voor alle evenementen. Blijft vreemd hoe dat steeds weer mis gaat.’

Schans beroept zich daarbij op dit verhaal. Samengevat zit de onduidelijkheid hem erin dat de 25 veiligheidsregio's – die er eigenlijk over gaan – een veel breder begrip van evenementen hebben dan het kabinet. Eerder werd al bekend dat die veiligheidsregio's in feite het kabinet overrulen en ALLE evenementen in hun steden verboden tot 1 juni, ook straatfeesten, vechtsportwedstrijden, braderieën en dus ook 'muziekvoorstellingen'. Voor de sector voelt het waarschijnlijk logisch dat al deze evenementen - onafhankelijk van vergunning - op een hoop gegooid worden. Het gaat per slot van rekening niet om de vergunning, maar om de grote hoeveelheid mensen die samenkomt. Of de veiligheidsregio's het kabinet nu weer zullen overrulen en evenementen zonder vergunning tot 1 september verbieden is niet duidelijk, wel zien we dus dat het kabinet opnieuw concertzalen loskoppelt van evenementen met een vergunning.

Ministerie van Justitie: concertzalen gesloten tot 20 mei

013 tweet in eerste instantie alle concerten de komende vier maanden af te moeten lassen, maar verwijdert die tweet direct weer. ’Ik weet het niet, dat moet je bij het Ministerie van Justitie checken’, zegt ook de woordvoerder van het Ministerie van OCW na de persconferentie.

Anna Sophia Posthumus, woordvoerder namens minister Grapperhaus van Justitie, weet inderdaad meer. Zij stelt dat concertzalen voorlopig gesloten blijven tot 20 mei. Concerten die niet vergunningsplichtig of meldplichtig zijn, blijven verboden tot dezelfde datum. Een week voordien pas wordt besloten of die maatregelen worden verlengd. Maar zijn losse concerten in bestaande poppodia vergunningsplichtig of meldplichtig? ‘Dat weet ik eigenlijk niet, dat kun je beter bij de gemeentes navragen’, aldus Posthumus.

Verwarring alom, dus. Margriet van Kraats, directeur programma bij TivoliVredenburg, zegt dat het Utrechtse podium géén losse vergunningen hoeft aan te vragen. Het lijkt er voorlopig dus op dat concertzalen in Nederland 20 mei weer open mogen, tenzij 13 mei anders wordt besloten. ‘Het is jammer dat dit nergens eenduidig gecommuniceerd wordt’, aldus Van Kraats. ‘maar dit is natuurlijk ook een datum waar we niks mee kunnen. We weten dat we nu geen tickets gaan verkopen voor shows in juni, gaan het niet productioneel voorbereiden en doen er geen marketing voor, maar gaan ook nog niet de agenda voor juni leegvegen. Veel artiesten die in juni geboekt staan verwachten al dat ze niet kunnen komen en vragen om een andere datum. Daar is ons team van programmeurs continu mee bezig.’

Het is voor poppodia en theaters frustrerend dat ze op een hoop worden geveegd met bioscopen en musea. Kunnen de laatste twee in principe de deuren weer relatief eenvoudig openen, een groot poppodium weer opstarten kost aanzienlijk meer tijd. Stel dat ze op 20 mei te horen krijgen weer van start te mogen, dan duurt het twee a drie maanden voordat ze hun eerste gezonde concert kunnen geven: de planning, marketing, kaartverkoop en productie kosten tijd.

Zodra het mogelijk is, gaat TivoliVredenburg graag weer open. Kraats: ‘Dan gaan we weer evenementen organiseren waar live muziek bij te horen is. In het meest ingewikkelde geval is het voor niet zoveel mensen.’