3FM nieuws

De belangrijke erfenis die Avicii achterliet

foto: Avicii Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. De belangrijke erfenis die Avicii achterliet

Vandaag 5 jaar geleden overleed de Zweedse dj en producer Tim Bergling, ook wel bekend als Avicii. Zijn dood sloeg in als een bom binnen de muziekwereld en bracht discussies op gang over de mentale druk op dj's en de keerzijde van het dj-bestaan. Het kostte Tim uiteindelijk zijn leven op 28-jarige leeftijd, maar zijn trieste lot lijkt wel een belangrijke erfenis achter te laten als het gaat om het bespreekbaar maken van de psychische klachten als artiest. Namen als Sam Fender, Arlo Parks en Shawn Mendes bespraken afgelopen jaar openlijk hun mentale struggles, en Stromae cancelde onlangs nog een deel van zijn tour vanwege dezelfde redenen.

Check hier Avicii zijn verhaal, de belangrijke erfenis die hij achterliet en waarom zijn verhaal 5 jaar later nog altijd belangrijk blijft om te herhalen.

Wereldwijde roem

In zijn tienerjaren breekt Bergling door als dj en boekt hij al snel grote successen met zijn aanstekelijke EDM-muziek. Binnen no time betreedt hij de grootste podia ter wereld met hits als 'Levels', 'Hey Brother' en 'Wake Me Up'. Jaren achtereenvolgens bekleedt hij ook top 10-posities in de toonaangevende DJ Mag.

Iedereen die met Tim heeft mogen samenwerken is het unaniem eens over wat voor persoon hij was: zeer geliefd, sympathiek en een muzikaal genie. Maar ook iemand die moeite had met het eenzame dj-bestaan, een overvolle touragenda en torenhoge verwachtingen vanuit een zakelijke perspectief maar ook vanuit fans.

Keerzijde

Aan deze roem en nummer 1 hits zit namelijk een grote keerzijde: de zakelijke machine waar je automatisch deel van uitmaakt als er geld aan je te verdienen valt. Het team van professionals dat om een succesvolle artiest hangt heeft er namelijk baat bij dat er meer shows worden geboekt en meer muziek wordt uitgebracht. Op dat moment trekken er dus mensen vanuit alle hoeken aan je, denk aan juridische zaken, promotors, journalisten, tourmanagers, labels en platenmaatschappijen. Allemaal losse zaken die op zichzelf niet in één klap zorgen voor de mokerslag, maar bij elkaar opgeteld Avicii beetje bij beetje hebben uitgewrongen.

De Netflix-documentaire 'Avicii: True Stories' die een halfjaar voor zijn overlijden verscheen liet op pijnlijke manier zien hoe er geen ruimte was voor Tim als mens, maar enkel voor Avicii als dj. Een druk die hem uiteindelijk duur is komen te staan.

foto: Getty Images

Avicii

Belangrijke erfenis

Naast zijn muziek, is er echter nóg een belangrijke erfenis die Avicii de wereld achterliet: het openen van het gesprek over de mentale druk die bij een dj-bestaan komt kijken en de dode hoeken van de muziekindustrie. Sinds zijn overlijden is er wereldwijd een beerput geopend en komen artiesten naar voren met verhalen die lijken op die van Tim. Ook in de Nederlandse dance scene.

Er zijn collectieven voor dj's onderling gestart om met elkaar te blijven praten over de mentale kant van zaken, maar ook agencies en managements maken meer ruimte voor het onderwerp.

Zo vertelt eigenaar Jasja Heijboer, eigenaar van ACE Agency in een interview met NU.nl: "Als het minder goed zou gaan met een artiest, zorgen we ervoor dat hun schema wordt omgegooid en dat de druk wordt weggehaald. Het is een risicovolle beroepsgroep die veel reist tussen verschillende tijdzones, dat heeft veel impact op mensen en kan zorgen voor stress. Dat we er extra goed op letten, betekent niet dat er nooit iets kan gebeuren."

Ook vertelt dj Laidback Luke in een interview met het AD: "Onderling praten we veel meer over wat ons bezighoudt. Het onderwerp is bespreekbaar geworden. Tims dood mag niet voor niets zijn."

Dj zijn na een pandemie

De turbulente levensstijl van de dj werd 2 jaar geleden in 1 klap stilgelegd door corona. In een verplichte pauze van 2 jaar waarbij elektronische muziek wel gemaakt werd, maar niet naar de bedoelde bestemming van de nacht mocht reizen, zaten veel dj's noodgedwongen thuis.

Dit leverde de nodige bezinning op: "We voelden ons on top of the world, en ineens was het niks", vertelt Lucas van Scheppingen, aka Laidback Luke tegen NU.nl: "Ik heb heel vaak dezelfde droom gehad: dat ik door het publiek heen liep, onderweg naar de dj-booth. Op het podium pak ik mijn USB-stick om te draaien, klaar om op te treden, en dan word ik wakker (...) maar het is wel goed om even rust te nemen en te kijken wat er belangrijk is in het leven."

Lucas is niet onbekend met de andere kant van de munt, hij is zelf twee keer overspannen geraakt. Net als Hardwell, een van de bekendste Nederlandse dj's die een burn-out kreeg en er een tijd af heeft gelegen.

Maar dankzij het geopende gesprek over dit onderwerp na het overlijden van Avicii, bestaat er een collectief waar ook Lucas veel steun aan heeft op momenten dat het minder gaat: "We appen en op Zoom komen we regelmatig bij elkaar om het hierover te hebben. Ook tijdens de pandemie is een flink aantal collega's heftig tegen de muur aangelopen. Een paar jaar geleden deden we dit nog niet hoor, maar nu is mentale gezondheid geen taboe meer. Het is fijn dat je het kunt delen als je stress ervaart en weet dat je niet de enige bent met zulke gevoelens. Ook al zit je aan de andere kant van de wereld."

foto: ANP

Laidback Luke met Avicii

Quote

De muziek van Avicii wordt nog steeds gedraaid en daarmee voelt hij ook nog steeds dichtbij als voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Misschien moeten we alleen al daarom de rest van ons leven Avicii blijven draaien.

3FM-dj Rámon

Steeds meer artiesten trekken aan de bel

De pandemie ligt weer even achter ons, en alweer meer dan een jaar gaan we weer massaal naar concerten, feesten en festivals en zijn de agenda's van artiesten zoals vanouds bommetje vol. Toch lijkt er iets veranderd te zijn als het gaat om de openheid over mentale klachten van artiesten.

Het afgelopen jaar trokken artiesten als Shawn Mendes, Sam Fender, Arlo Paris, Wet Leg en Oscar and the Wolf allemaal aan de bel waarbij ze bijvoorbeeld shows, tours of het uitbrengen van muziek uitstellen vanwege mentale struggles. Ook Stromae - die zich openlijk uitspreekt in interviews en muziek over depressie - cancelde onlangs een deel van zijn tour vanwege zijn gezondheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarmee lijkt er eindelijk meer ruimte te zijn voor het gesprek over de druk van het artiestenbestaan en het bijbehorende tourleven. Wellicht heeft de industrie dan toch geleerd van het gedwongen stilstaan tijdens de pandemie en artiesten als Avicii die het pijnlijke voorbeeld hebben moeten zijn.

Avicii is vandaag 5 jaar geleden overleden, maar zijn verhaal blijft belangrijk om te herhalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie