Meer NPO

Lana Del Rey

Lana Del Rey

De echte naam van singer-songwriter Lana Del Rey is Lizzy Grant. Ze is geboren in New York, maar woont in Londen. In Nederland breekt ze door met het nummer 'Video Games' dat op de dubbelzijdige single Video Games/Blue Jeans verschijnt. De single komt uit in oktober 2011.

Start Carrière

Lana del Rey is opgeroeid in Lake Placid, New York. Door het plaatsen van filmpjes op You Tube wordt ze ontdekt als zangeres. In New York studeert ze Metafysica en raakt ze geïnspireerd door artiesten als Bob Dylan, Leonard Cohen en Nirvana. Ze maakt in 2009 een volledig album met producer David Kahn, maar deze wordt om onbekende reden niet uitgebracht. Lana besluit te beginnen met het schrijven van haar eigen nummers, met succes.

Video Games

Haar doorbraaksingle 'Video Games' gaat over het gevoel genegeerd te worden door de persoon die je lief hebt. Haar inspiratie voor het nummer haalt ze uit meerdere relaties uit het verleden. De look van Lana del Rey in de videoclip laat duidelijk zien dat ze zich gekwetst voelt: een poppetje met donkere wimpers, groot haar en starend in de camera. De single verschijnt in oktober 2011 op de dubbelzijdige single Video Games/Blue Jeans.

Born To Die

Het debuutalbum van Lana del Rey Born To Die verschijnt op in januari 2012. In buurland België wordt het album meer dan 25.000 keer verkocht en behaalt daarmee de gouden status. Op de plaat staat de succesvolle single 'Video Games', maar ook de nummers 'Born To Die', 'Summertime Sadness' en 'Blue Jeans'. Foster The People mixt laatstgenoemd nummer in april 2012. Azelia Banks werkt mee aan die mix. Op woensdag 29 mei 2013 staat Lana in de HMH Amsterdam voor 3FM Presents: Lana del Rey.

Ultraviolence

Het tweede studioalbum Ultraviolence van Lana komt uit in juni 2014. Volgens de zangeres bevat de plaat meer spirituele teksten dan haar debuutalbum. "Het wordt iets meer ingetogen, maar blijft wel filmisch en donker", zegt Lana voordat de plaat uitkomt. Dan Auerbach van The Black Keys werkt mee aan het album. De nummers 'West Coast' en 'Brooklyn Baby' worden bescheiden hitjes.

Honeymoon

Eind 2014 begint Lana aan haar derde studioalbum Honeymoon. Volgens de zangeres gaat de nieuwe plaat heel anders klinken dan de eerste twee albums. Mark Ronson werkt mee aan de nieuwe plaat die in de zomer van 2015 uitkomt.

Norman Fucking Rockwell

Na de zomer van 2019 brengt Lana haar zesde album Norman Fucking Rockwell uit. Op het album staan viertien nummers waaronder ze er tien schrijft met songwriter Jack Antonoff. Het album is vernoemd naar de artiest Norman Rockwell. Op het album staat onder andere oud 3FM Megahit 'Doin' Time' 

Songs van Lana Del Rey

Artiesten

Populair op 3FM