Martha & The Vandellas

Martha & The Vandellas

Amerikaanse zanggroep die net als de Supremes die specifieke Motown sound heeft vastgelegd. Het trio, met Martha Reeves als leadzangeres heeft in de jaren '60 een aantal grote hits ('Nowhere to Run', 'Jimmy Mack').

De groep bestaat anvankelijk uit vier leden. In 1962 zingen de drie dames de backing op een Marvin Gaye plaat, en krijgen de naam Martha and the Vandellas (een verbastering van Van Dyke Street in Detroit en idool Della Reese). Het duurt niet lang voordat ze worden opgemerkt door een producersteam van Motown.

Hits

De nummers 'Heat Wave' en 'Dancing in the Street' brengen het trio naar de top van de hitlijsten in 1964. 'Nowhere to Run' doet het opnieuw, in 1965. In 1967 begint de groep te wankelen, wanneer de eerste Vandella vertrekt. Na nog twee successen (''Jimmy Mack' en 'Honey Chile') wordt Martha Reeves aan het einde van de jaren '60 ernstig ziek, waarna de groep uiteenvalt.

Contract

In de jaren '70 gaat Martha Reeves solo, en klaagt Motown aan; ze wil het contract laten ontbinden. Het zijn zware tijden voor Martha Reeves; ondanks een aantal solo-albums stort ze in, en worstelt met psychische problemen. In de jaren '90 treden Martha en the Vandellas (in aangepaste opstelling) nog een tijdje op.

Songs van Martha & The Vandellas

Artiesten

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen

Als je deze optie kiest worden je gegevens opgeslagen in een cookie. We gebruiken deze cookie alleen zodat je deze gegevens niet elke keer opnieuw hoeft in te vullen.

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement