Meer NPO

Rasmus

Finse rockband die in de zomer van 2003 een enorme Europese hit scoort met 'In The Shadows'. The Rasmus is met name in haar thuisland razendpopulair. Het debuutalbum Peep haalt in 1996 goud en ook de single 'Blue' haalt dit edelmetaal. Daarna volgen meerder gouden platen. In 1999 staat The Rasmus in het voorprogramma van zowel Garbage als de Red Hot Chili Peppers en twee jaar erop opent de band voor zowel HIM als Roxette.

Eind 1994 richten een stel schoolvrienden een band op: Rasmus. Precies een jaar later verschijnt in eigen beheer de debuutsingle '1st'. Platenmaatschappij Warner ziet wel brood in het gezelschap en laat ze in februari 1996 een contract tekenen. Een aantal maanden later verschijnt Peep. Het album haalt goud. Ook de single 'Blue' is een groot succes en goed voor goud. Ook de tweede CD Playboys (1997) haalt goud. 

Rasmus treedt op met Rancid en Dog Eat Dog en wint een Finse Grammy Award voor Best New Act van 1996. Vanaf april 2000 gaat Rasmus door het leven als The Rasmus. Bij een nieuwe platenmaatschappij, Playground Music Scandinavia, verschijnt in februari 2001 'F-F-F-Falling'. De single haalt de eerste plek van de Finse hitlijst en blijft daar drie maanden staan. In mei is de single goud.

Ook het album Into (2001) haalt goud. De single 'Chill' schopt het tot een tweede plek. Het album Into verschijnt ook in Zweden, Denemarken en Duitsland. Het zesde album Dead Letters wordt in 2003 uitgebracht en de singles 'The Shadows' en 'First Day of My Life' zijn grote hits. Voor de opnames ging de band naar Zweden om samen te werken met producers Mikael Nord Anderson en Martin Hansen.

Het geluid van het album is sterk beïnvloed door de talloze horrorfilms die de bandleden bekeken. De muziek is donkerder, stemmiger en dromeriger dan voorheen. Eind 2005 verschijnt het album Hide From The Sun.  De eerste single van dit album is 'No Fear', gevolgd door het hoogtepunt van het album, de ballad 'Sail Away' dat in november 2005 uitkomt.