Meer NPO

Living Colour

Living Colour

Zwarte rockband uit New York City die eind jaren '80 en begin jaren '90 een paar hit(je)s scoort met 'Glamour Boys', Love Rears Its Ugly Head' en 'Solace Of You'. Living Colour houdt er in 1995 na elf jaar mee op. Zanger Corey Glover gaat solo. Het ziet er sterk naar uit dat er in 2003 weer een nieuw album van Living Colour uitkomt.

De Amerikaanse rockband Living Colour wordt in 1984 opgericht door gitarist Vernon Reid, bassist Muzz Skillings en drummer William Calhoun. The line-up is compleet als zanger Corey Glover wordt toegevoegd, die op dat moment nog als acteur bezig is met de film Platoon.

Producent

De band maakt een flitsende start als Mick Jagger hen ziet spelen en aanbiedt twee demo’s te produceren. Niet veel later tekenen ze een gedegen platencontract bij Epic Records. In 1988 komt de debuutplaat Vivid uit. De groep brengt met het album een genreoverschrijdende mix van jazz, soul, punk, funk en een vette kwak rock. Hitsingles zijn het explosieve 'Cult Of Personality' en het vrolijk op en neer wiegende 'Glamour Boys'.

Relatie

De goede relatie met de Rolling Stones blijft en Reid werkt mee aan het soloalbum van Keith Richards, waarna Living Colour supportact wordt gedurende de Steel Wheels Tour van de Rolling Stones. Living Colour is wereldberoemd en vreselijk poplair, de band staat in alle bladen en ontvangt diverse prijzen. Rolling Stone Magazine roept Living Colour uit als best nieuwkomer. 

Elvis is Dead

In 1990 komt de tweede plaat uit Time’s Up, met de single ‘Solace Of You’, uit en wint een Grammy Award. Op de plaat is Mick Jagger en Little Richard te horen, laatstgenoemde met het controversiële nummer ‘Elvis Is Dead’. Bassist Skillings stapt intussen uit de band en wordt vervangen door Doug Wimbish.

Stain

Dan ziet het album Stain het daglicht en wordt zeer positief ontvangen door zowel de media als door de fans. Helaas blijven de verkopen van het album achter. De band toert non-stop en op 12 november 1993 vindt het laatste optreden plaats in de Late Night Show van David Letterman. In 1995 begint de band aan de opnames van een vierde album in de On-U Sound studio's in Londen. Maar drie maanden later maakt Vernon Reid het nieuws bekend dat de band uit elkaar gaat.

Einde

Reid is de oprichter en songwriter van de groep en is met zijn specifieke jazzy gitaarspel een belangrijke factor in het succes. Maar hij vindt meer creatieve voldoening in solo-projecten en geeft de band op. Er verschijnt nog een Best-of album genaamd Pride met daarop vier niet eerder uitgegeven nummers van de On-U Sound studio's sessie.

Terug

In 2000 komt Living Colour weer bij elkaar. Na diverse solo-projecten van de verschillende bandleden spelen ze in de wereldberoemde punkclub CBGB's, waar het eerste reünie concert een feit is. Het concert wordt aangekondigd onder de bandnaam Head>>Fake. Na het bekend maken dat het reünie-concert van Living Colour betreft, leidt dat tot hysterische praktijken en een nokvolle CBGB’s.

Bospop

In 2001 doet de band een wereldtournee en doet ook Bospop in Limburg aan. Deze tournee wordt door iedereen de hemel ingeprezen. Een jaar later tekent de band een platendeal bij Mayan Records/ Sanctuary. En op 22 september 2003 wordt het langverwachte vierde album van Living Colour uitgebracht genaamd Collideoscope.