Muse

Muse

Britse band die in het jaar 2000 in de muzikale voetsporen van Radiohead treedt. Muse boekt succes met albums Origin Of Symmetry en Absolution. In 2006 verschijnt het nieuwe album van Muse Black Holes and Revelations. Het daarop volgende album verschijnt in 2009 en heet The Resistance.

Van Rocket Baby Doll naar Muse

Matthew Bellamy, Chris Wolstenholme en Dominic Howard vinden hun leventje in het Engelse Teignmouth drie keer niets en besluiten een bandje op te richten. De jongens zijn dan dertien jaar. Verschillende namen passeren de revue: The Gothic Plague, Rocket Baby Doll en Fixed Penalty. Onder de naam Muse brengt het trio in 1997 een naamloze EP uit. 

Debuut

Het jaar erop verschijnt de single 'Muscle Museum'. Onder supervisie van cultproducer John Leckie (Radiohead, Stone Roses, The Fall) maakt Muse in 1999 hun debuut Showbiz. Dan gaat het bliksemsnel. Muse is het voorprogramma van Live, Skunk Anansie en de Red Hot Chili Peppers en staat op Woodstock, Glastonburry en Werchter. Geen wonder dat de lezers van het Britse blad NME Muse kiest als Beste Nieuwkomer (boven Basement Jaxx en Macy Gray). 

Origin Of Symmetry

Natuurlijk wordt Muse uitgebreid vergeleken met Radiohead. Maar de drie piepjonge Engelsmannen hebben ook een eigen charme en bouwen al snel een eigen fanbase op. In 2001 verschijnt Origin Of Symmetry. 

Meningsverschillen

De meningen lopen uiteen van 'helemaal ruk' tot 'geniaal'. Met singles als ‘New born’ en ‘Bliss’ wordt de CD toch een grote hit in West-Europa en Japan. De platenmaatschappij wil het album echter niet in de Verenigde Staten lanceren, tot groot ongenoegen van de band. Dit leidt later dan ook tot een breuk tussen Muse en de platenmaatschappij. 

Grote doorbraak

In 2002 komt dubbelalbum Hullabaloo uit, gevuld met een selectie van b-sides en live nummers. De definitieve doorbraak vindt plaats in 2003 met het album Absolution. Bekende singles zijn o.a. 'Time is Running Out' en 'Hysteria'. 

Moeilijk

Absolution is een moeilijke plaat met zware thema's als religie en de dood, maar het publiek groeit mee. Het bezorgt Muse het hoofdpodium op alle grote Europese festivals en het eerste succes in de Verenigde Staten. Ook behaalt het album de eerste plaats in de Britse albumlijst.

Hoge verwachtingen

Verwonderlijk is het dan ook niet dat de verwachtingen voor hun laatste album Black Holes and Revelations hoog waren gespannen. Maar ook dit album bereikt de eerste plaats in de Britse albumlijst.In 2007 staat Muse op Pinkpop.

Voorbereiding vijfde album

Al in 2006 vertelt Matt dat hij een meer experimenteler album wil maken. Het album zal meer elektronisch zijn dan voorgaande maar tegelijk ook symfonisch en klassiek.

The Resistance

In verschillende interviews daarna wordt duidelijk dat de release het album gepland staat op eind 2009. De band geeft echter aan niet heel erg aan deze datum vast te zitten, als het maar een goed album wordt. Uiteindelijk ligt het vijfde album, The Resistance, in september 2009 al in de winkels. Het album klinkt voller en bombastischer dan zijn voorgangers, maar heeft nog steeds de herkenbare sound van Muse. The Resistance wordt een succes.

'Undisclosed Desires'

De eerste single van The Resistance is de track 'Uprising'. De opvolger is 'Undisclosed Desires' en klinkt iets minder bombastisch. Ook de titeltrack 'The Resistance' wordt als single uitgebracht.

'Neutron Star Collision (Love Is Forever)'

De volgende single die Muse uitbrengt komt niet van het vorige of van een nieuw Muse-album, maar van de soundtrack van het derde deel uit de populaire Twilight-filmreeks. 'Neutron Star Collision (Love Is Forever)' (2010) krijgt veel aandacht bij de release en wordt goed ontvangen.

The 2nd Law

Het zesde studioalbum van Muse heet The 2nd Law en komt uit in september 2012. De titel van het album verwijst naar de tweede wet van de thermodynamica, iets met ingewikkelde processen. De plaat bevat elf tracks, waaronder de nummers 'Madness' en 'Survival'.

Drones

Vanaf 2014 werkt Muse aan hun nieuwe album Drones. De nieuwe plaat komt uit op 8 juni 2015. Als voorloper op het nieuwe album verschijnen in maart 2015 al de tracks 'Psycho' en 'Dead Inside'. "Voor mij is Drones een figuurlijke psychopaat die aanzet tot psychopathisch gedrag zonder toevlucht. De wereld wordt geregeerd door drones met drones om ons allemaal te veranderen in drones", zegt Muse-frontman Matthew Bellamy over het album.

Songs van Muse

Artiesten

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen