Meer NPO

Bootsy Collins

Bootsy Collins

Het 'hamer en plukwerk' van de basgitaar is zeer belangrijk binnen de funk. Alles staat in dienst van de groove, gebaseerd op de baslijn. Als er iemand weet hoe die groove moet klinken en voelen dan is het de extravagante funkman Bootsy Collins, de bassist die groot werd bij zijn ontdekker James Brown en George Clintons Parliament/Funkadelic en later leider was van Bootsy's Rubberband eind jaren zeventig.

Van Pacesetter tot J.B.

Met zijn broer Catfish Collins, Kash Waddy en Philippe Wynne vormde Collins in 1968 de groep The Pacesetters. Tot 1971 waren The Pacesetters de begeleidingsband van James Brown en waren in die tijd bekend als The JB's. Zo speelde Bootsy bijvoorbeeld bas op het nummer ' Sexmachine' . In 1972 gingen zowel beide Collins broers als Waddy en Wynne bij Funkadelic/ Parliament spelen. Bootsy speelde op de meeste van de vroege albums. Zijn basspel was vet, hard en ritmisch en heeft erg veel invloed gehad op de ontwikkeling van funk, heavy metal en soul.  Bootsy, Catfish, Waddy, Joel Johnson, Mudbone Cooper, Robert Johnson en The Horny Horns vormden  in 1976 Bootsy's Rubber Band.

Bootsy's Rubber Band

Bootsy's Rubber Band vormt dan een onderdeel van de vele p-funk groepen rondom George Clinton.  Zijn harde, funky baslijnen klinken op vele albums, maar ook zijn zang en zijn buitenissige kostuums zijn zeer herkenbaar in zijn p-funk. Sinds Collins' grote hitnummers 'The Pinocchio Theory' (1977) en 'Bootzilla' (1978) blijft de legendarische musicus zich steeds weer opnieuw uitvinden. Met zijn New Rubberband, maar ook in de vorm van diverse alterego's zoals Bootzilla, Boot-Tron en King of the Geepies en met zijn talloze samenwerkingsverbanden met de avantgarde producer en collega-bassist Bill Laswell.