Meer NPO

The Flaming Lips

The Flaming Lips

De Amerikaanse psychedelische rockband Flaming Lips ontstaat in 1983 in Oklahoma. In 1999 scoort de band een klein radiohitje in Nederland met 'Race For The Prize'. De Flaming Lips delen begin 2003 tijdens een aflevering van Top Of The Pops het podium met een groot fan: Justin Timberlake. Ze staan bekend om hun uitbundige en kleurrijke liveshows.

Samenstelling

De Flaming Lips wisselt veel van samenstelling. De EP The Flaming Lips is het eerste wat ze uitbrengen, en is ook gelijk het enige is wat ze met zanger Mark Coyne opnemen. Daarna verlaat hij de band en neemt zijn broer Wayne de zang over. De samenstelling zal over de jaren blijven wisselen, met als constante factors de zanger Wayne en Michael Ivins op bas en keyboard.

Radiohit

In de begin jaren brengen ze aan aantal EP’s uit op een indie label totdat ze in 1992 tekenen bij het grote Warner Bros. Daar brengen ze het album Hit to Death in the Future Head en een jaar later verschijnt Transmissions from the Satellite Heart (1993). Op dat album staat de single ‘She Don't Use Jelly’, waarmee ze hun eerste radiohit scoren in Amerika. In hun thuisland blijft het commerciele succes verder minimaal. Het is vooral buiten Amerika (Europa en Engeland) waar ze in de hitlijsten terecht komen.

At War With The Mystics

The Flaming Lips brengt in hun meer dan 20 jarig bestaan heel wat albums uit. In 2006 verschijnt hun 11e studioalbum At War with the Mystics.