Meer NPO

The Sheer

The Sheer

Haarlemse band die begin 2004 haar debuutalbum uitbrengt. Dit album is geproduceerd door Daniel Presley, een Amerikaan die in Parijs woont en die in de beste studio's in Europa en de Verenigde Staten zijn platen opneemt en onder andere samen gewerkt heeft met Faith No More, Jewel, de Breeders en Cradle Of Filth. Eerder neemt The Sheer een Essent Award in ontvangst.

De vier vrienden van The Sheer (Bart van Liemt, Gert-Jan Zegel, Jasper Geluk en Jorn van der Putte) beginnen in het jaar 2000, 12 maanden later brengen ze hun eerste demo uit. Daarna volgt de ‘Meet The Sheer Tour’, waarin ze worden uitgenodigd voor optredens en te horen zijn op regionale en nationale radio.

Essent Award en Lowlands

Tijdens Popslag, een talentenjacht op Radio 3FM, wordt de band tweede. Het felbegeerde platencontract hebben ze dan echter nog niet binnen kunnen slepen. Wel neemt de groep een Essent Award in ontvangst én wordt toegejuicht op Lowlands.

Debuutalbum

Het wordt tijd voor een debuutalbum. De band bivakkeert in 2003 in Zweden voor opnames. Bij terugkomst in Nederland verzorgen ze het voorprogramma van Krezip tijden de 'That Will Be Unplugged Tour'. De eerste single verschijnt in het voorjaar van 2003. ‘Something To Say’ wordt gevolgd door het debuutalbum The Keyword Is Excitement. Ook doet The Sheer Pinkpop aan. Ze worden genomineerd voor een MTV Europe Music Award in de categorie beste Nederlandse act.

Prijzenregen

Het jaar 2005 begint goed voor The Sheer, wanneer op 4 januari bekend wordt dat ze een maand later een Zilveren Harp in ontvangst mogen nemen. En alsof dat nog niet genoeg is, worden ze ook nog genomineerd voor een Edison. Voor de Nederlandse film Flirt, met Egbert Jan Weeber, Rifka Lodeizen, Marcel Hensema en Lidewij Mahler, levert The Sheer de titelsong af. Het is het nummer 'Stay Awake'. En de prijzenregen gaat door: The Sheer ontvangt in 2005 in club Panama te Amsterdam een 3FM Award in de categorie Beste Nieuwkomer. Daarnaast krijgt Jasper Geluk een Duiveltje uitgereikt in de categorie Beste Toetsenist tijdens de muzikantendag in de Melkweg, een initiatief van het Nationaal Pop Instituut.

Feel The Need

Na de drukke tijd rondom het eerste album en vele optredens duiken de Haarlemmers weer de studio in. Veel schrijven en schrappen door Bart levert weer een waslijst aan nummers op. Het album Feel The Need verschijnt in mei van 2006 met als eerste single 'The Girl That Lost Her mind PT 1'. Het nummer 'Understand' wordt gebruikt voor de internationale game FIFA 07.

Nieuw bandlid

Na het tweede album wordt het een tijdje wat stiller rondom the Sheer. Er breekt weer een tijd van songwriting aan om zo een derde album te kunnen samenstellen. Dit album komt in maart 2009 bij platenmaatschappij PIAS. Jan Peter Hoekstra, gitarist van Krezip, voegt zich na het afronden van de afscheidstour van Krezip bij de band als gitarist.