Meer NPO

Yeah Yeah Yeahs

Yeah Yeah Yeahs

Yeah Yeah Yeahs is een alternatieve rockband uit New York en bestaat uit zangeres Karen O, drummer Brian Chase en en gitarist Nick Zinner. In 2006 wordt de band versterkt door Imaad Wasif, in de eerste instantie voor op toer. De band heeft twee studio albums uitgebracht Fever to Tell en Show Your Bones. Het derde album, It's Blitz, komt uit in 2009.

Karen Orzolek (kortweg Karen O) en Brain Chase ontmoeten elkaar op het Oberlin College in Ohio aan het eind van de jaren negentig. Chase studeert dan jazz aan het conservatorium. Karen O verhuist naar New York waar ze Zinner ontmoet in een kroeg. Ze hebben meteen een connectie. Dat moet benut worden en ze vormen een akoestisch duo, genoemd Unitard.

Trashy, punky, grimy

Maar al gauw grijpt het duo naar avant-punk scene uit Ohio en gaat elektrisch. Dan voegt Chase zich bij het duo en gaan op de zelfde voet verder als de oude band van Karen O en speelt 'trashy, punky, en grimy' muziek. Succesvol als ze zijn, mogen ze optreden als de support act van The Strokes en de White Stripes.

Van EP's tot albums

Om op toer te gaan, moet je natuurlijk wel een repetoire hebben. Dat bouwen ze in een razend tempo op. In krap zes jaar brengt de band vier EP's en drie volledige albums uit. Eén van de hoogtepunten is de single 'Maps' van het debuutalbum Fever To Tell, dat een groot succes wordt.

It's Blitz

Het laatste album uit de bovengenoemde reeks is It's Blitz en lekt in februari 2009 uit op internet. Daardoor wordt de geplande release naar voren geschoven. Op het album is te horen dat ze inmiddels iets meer elektro toelaten in hun muziek. De A-Trak remix van de single 'Heads Will Roll' wordt een gigantische hit bij onze zuiderburen en weet kort daarna ook Nederland te bereiken.