Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers

Zeer succesvolle rockband uit de Verenigde Staten die in 1991 met 'Under The Bridge' een nummer 1-hit scoort. In 1999 maken de Red Hot Chili Peppers hun 'commerciële' comeback met het album Californication. Op het album Stadium Arcadium uit 2006 staan maar liefst 28 tracks. Vijf jaar later in 2011 verschijnt het alweer tiende album I'm With You dat al snel de nummer één positie behaalt in de albumlijsten.

Het verschil tussen een band die zichzelf door de jaren heen staande weet te houden en een band die uit elkaar spat is eigenlijk heel klein. De Red Hot Chili Peppers zijn er het levende bewijs van. Het scheelde maar weinig of Anthony Kiedis was kapot gegaan aan zijn drugsverslaving. Gitarist Hillel Slovak moest overlijden om hem duidelijk te maken dat muziek zijn leven zin geeft....en niet drugs. 

Middelbare school

Van het feit dat de middelbare school wel degelijk ergens goed voor is, zijn de Red Hot Chili Peppers het levende bewijs. Op de Fairfax Highschool in Los Angeles ontmoetten Michael Balzary (beter bekend als Flea), Hillel Slovak en Anthony Kiedis elkaar. Flea groeit op met muziek aangezien zijn vader een jazz muzikant is en al snel wordt van de kleine Michael verwacht dat hij in zijn vaders voetsporen zal treden. Hij wordt al snel, evenals zijn vader een begenadigd trompettist. Anthony Kiedis groeit op met een ander aspect van muziek: de hang naar roem. Zijn vader is een B-acteur die veelal in slechte pornofilms speelt. Het komt wel eens voor dat hij Anthony, klein als hij is, meeneemt naar de set. Daar ontstaat zijn passie voor seks, iets dat in veel nummers van de Peppers terug is te vinden. Van de jeugd van Hillel Slovak is weinig bekend, behalve dat deze zich voor een deel heeft afgespeeld in Israël. Maar of hij nu is opgegroeid met muziek, roem of geen van beiden: gitaar spelen kan hij als geen ander. Dit is iets dat Flea, die zelf enorm geïnteresseerd is geraakt in de basgitaar, meteen opvalt en zo ontstaat het idee om een band te vormen. 

Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem

Samen met drummer Jack Irons vormen zij een band die ze Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem noemen. Hun motto: Altijd spelen alsof je een stijve hebt. Of dit ook werkelijk zo is tijdens optredens was makkelijk te achterhalen: vaak dragen de bandleden niet meer dan een sok om hun al dan niet stijve. De optredens zijn wild en energiek en hierdoor vallen ze op en interesseert platenmaatschappij EMI zich voor de jongens. Helaas hebben Slovak en Irons contractuele verplichtingen bij een andere band en kunnen ze niet meespelen op het eerste Peppers album Red Hot Chili Peppers . Hiervoor worden Jack Sherman en Cliff Martinez (ex Captain Beefheart) in de arm genomen. Maar zodra de mogelijkheid daar is, komt Slovak weer terug. 

Drugs en roem

Het eerste Peppers-album doet niet zo heel veel, maar toch worden hun optredens druk bezocht. Er volgen vele boetes wegens naaktloperij. Legende George Clinton komt de Peppers helpen bij hun tweede album, genaamd Freaky Styley (1985). Dit album behaalt meer succes dan het voorgaande. Er volgt een zware tour die Kiedis en Slovak ertoe brengt zich aan de heroïne te wagen. In 1987 komt Jack Irons terug bij de band en de oorspronkelijke bezetting is een feit. In dit jaar wordt eveneens hun derde album The Uplift Mofo Party Plan uitgebracht. Dit album is een redelijk succes en komt zelfs in de Amerikaanse Billboard Charts. Het jaar erop, waarin hun vierde album/e.p. Abbey Road uitkomt, is het drugsgebruik van de band zeer groot. Flea en Irons zijn geen hardcore junkies, Kiedis en Slovak des te meer, ondanks hun vele pogingen om te stoppen. Op 27 juni 1988 sterft Hillel Slovak aan een dodelijke mix van heroïne en cocaïne. Alle bandleden worden diep geraakt door diens dood en zien in dat ze de nodige maatregelen moeten treffen, willen zij niet dezelfde kant als Slovak opgaan. Kiedis laat zich opnemen in een afkickkliniek in Mexico, Flea stopt abrupt, mede door de geboorte van zijn dochtertje Clara en Irons stapt ontgoocheld uit de band. Laatstgenoemde zal tussen 1995 en 1998 drummen voor Pearl Jam.  

Keihard terug

Kiedis en Flea besluiten verder te gaan en gaan op zoek naar een nieuwe drummer en gitarist. Deze komen in de vorm van John Frusciante, een briljante gitarist en trouwe fan van de Peppers en Chad Smith, die door Flea ‘een dinosaurus op drums’ genoemd wordt. In 1989 komen de Red Hot Chili Peppers keihard terug met Mother's Milk. Op dit album staan onder meer de nummers ‘Higher Ground’ (gecovered van Stevie Wonder) en ‘Knock Me Down’. In dit nummer bezingt Kiedis het feit dat niemand sterker is dan drugs, uiteraard een eerbetoon aan Slovak. 'Knock Me Down' wordt een hit in de V.S. en Mother's Milk wordt goud. De Red Hot Chili Peppers tekenen een contract bij Warner Brothers en nemen producer Rick Rubin in de arm. Ze sluiten zich op in een oude villa en nemen Blood Sugar Sex Magik op, dat in 1991 uitkomt. Dit album betekent hun definitieve doorbraak wereldwijd, mede dankzij de hits 'Under the Bridge', 'Breaking The Girl' en 'Give It Away'. Blood Sugar Sex Magik wordt platina in de Verenigde Staten en levert de Peppers hun eerste Grammy Award op. 

Vertrek Frusciante

Net wanneer de Peppers op hun hoogtepunt lijken te zijn, kondigt Frusciante zijn vertrek aan. Hij kan de druk van het succes niet aan. De Peppers touren twee jaar lang met verschillende gitaristen. Ondertussen lijdt Frusciante een bijna kluizenaarsachtig bestaan en raakt hij zwaar verslaafd aan de heroïne. Hij brengt nog een album uit, het vage Every Niandra Lays and Usually Just A T-shirt. In 1995 verschijnt One Hot Minute, waarop gitarist Dave Navarro (ex -Jane’s Addiction) speelt. Het album wordt in de Verenigde Staten binnen twee maanden platina. Zo goed als Frusciante kon inspelen op de ideeën van de Peppers, zo slecht kan Navarro dat. Zijn stijl drukt een te grote stempel op het geluid van de Peppers en niet op positieve wijze, volgens de andere bandleden. En de funk waar ze zo bekend om stonden, is op dit album ver te zoeken. ‘Het was een vruchtbare samenwerking, maar gedoemd te mislukken’, aldus Flea. 

Toch Frusciante

Ondanks het feit dat Frusciante de band uitstapt is, blijft Flea goede vrienden met hem. In 1997 wordt Frusciante door mensen in zijn omgeving verzocht om af te kicken. Hij volgt het advies op en komt van zijn verslaving af. Na overleg met de overige bandleden vraagt Flea Frusciante om weer bij de Peppers te komen spelen. Hij gaat op het aanbod in. De Chili Peppers zijn weer in hun meest succesvolle bezetting en duiken de studio in om Californication op te nemen. Op dit album uit 1999 staan veel hits, en wel 'Scar Tissue', 'Around The World', 'Californication' en 'Other Side' en 'Road Trippin'. Na het uitkomen van dit album zitten de Peppers niet stil. Anthony Kiedis zet zich in voor goede doelen. Flea werkt mee aan de soundtrack van de film Traffic en John Frusciante brengt een veel geprezen solo- album uit, To Record Only Water For Ten Days. In 2002 verschijnt het nieuwe album van de Red Hot Chili Peppers: By The Way. De Peppers doen Europa aan. Tijdens de promotie interviews van het album wordt duidelijk dat de wind bij de Peppers voortaan uit een andere hoek waait. Bassist Flea heeft de Heer gevonden, gitarist John Frusciante praat voor het eerst sinds jaren geen wartaal, zanger Anthony heeft een hevige anti-rook manie en drummer Chad Smith? Die rookt gewoon lekker door! 

By The Way

By The Way is een voortzetting van de lijn die is ingezet met Californication. Op het album staan maar enkele nummers die de oude, heftige funk weerspiegelen. De rustige, melodieuze en melancholieke nummers overheersen. De Peppers geven voor deze toch wel onverwachte wending van muzikale koers als reden op dat er een tweedeling in nummers ontstond toen ze het album maakten. Er liggen zeker pittige, maar nog meer rustige nummers op de plank. Producer Rick Rubin oordeelde dat de rustigere nummers a la 'Californication' kwalitatief beter waren en samen op het album een betere eenheid zouden vormen. De Peppers hebben geen spijt van hun keuze. Anthony geeft in een interview met MTV in 2002 aan "erg van de nieuwe nummers te houden. Het is een emotionele gebeurtenis iedere keer dat we ze spelen." 

Chili Peppers Back

De Red Hot Chili Peppers nemen bezit van 3FM en wel op 16 juni 2004. Op die dag geven ze hun uitverkochte live-concert in de Amsterdam ArenA. De 3FM DJ's draaien de leukste Peppers-liedjes en geven de allerlaatste kaarten weg. Verder is het al een tijdje opvallend stil rondom de Red Hot Chili Peppers. Het laatste album By The Way stamt alweer uit 2002. Maar ze komen terug, met hun nieuwe studioalbum Stadium Arcadium (mei 2006).

Stadium Arcadium

De band heeft zelfs 38 nummers opgenomen. Het plan was eerst om drie losse albums uit te brengen, maar al snel besloten ze om het geheel terug te brengen naar een 2-cd met 28 tracks: Stadium Arcadium. Als eerste single van het album is 'Dani California' gekozen. 

Singles

Na 'Dani California' volgen in 2006 nog twee singles. Eerst wordt 'Tell Me Baby' uitgebracht. Vervolgens het aanstekelijke 'Snow'. Dit laatste nummer bereikt van de drie singles de hoogste positie in de hitlijst. Op het dubbelalbum Stadium Arcadium staan echter nog veel meer goede nummers. Daarom brengen de Peppers in 2007 nog twee singles uit van dat album. In maart wordt 'Desecration Smile' uitgebracht, anderhalve maand later volgt 'Hump De Bump'.

Concert

Na in 2006 een geweldige show te hebben gegeven op Pinkpop komen de Red Hot Chili Peppers op 24 juni 2007 voor een groot concert naar het Goffertpark in Nijmegen.

2008

In 2008 wordt de vierde single van het album uitgebracht. Na het succesvolle 'Snow' is het dit keer de beurt aan 'Desecration Smile'

I'm With You

Het tiende Peppers-album I'm With You verschijnt in augustus 2011 en haalt al snel de toppositie in de Nederlandse albumlijsten. Inmiddels is gitarist John Frusciante vervangen door Josh Klinghoffer. Met de eerste single 'The Adventures of Rain Dance Maggie' bewijst de band zijn kemerkende funk en rock formule niet kwijt te zijn geraakt. In oktober 2011 verschijnt de tweede single 'Monarchy Of Roses' dat tevens de openingstrack is van het album. De derde single 'Look Around' brengt de band uit in januari 2012. 

Songs van Red Hot Chili Peppers

Artiesten

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen