Listomania: Politieke songs

Maandag 4 april 2016 - 11:45 uur

Stem jij vóór of tegen op het Oekraïne-referendum. Op woensdag 6 april mogen we hier op stemmen. Daarom staat deze listomania geheel in het teken van de politiek. Van Paolo Nutini tot Typhoon en van R.E.M. tot Lily Allen. 

(foto: Ben Houdijk)

Arcadia - 'Election Day'

Toen Duran Duran na een paar extreem succesvolle maar ook gestresste jaren een korte pauze nam, ging de ene helft aan de slag met sideproject Power Station (hit: 'Some Like It Hot'), de andere helft als Arcadia.

Diggy Dex - 'Morgen Komt Het Goed'

De terreuraanslagen in Parijs, Bagdad, Istanbul en Ankara zorgen voor angst en verwarring. En dan wordt ook Brussel nog getroffen op 22 maart 2016. Diggy Dex verwoordt de emoties die worden gevoeld op een prachtige wijze in het lied ‘Morgen Komt Het Goed’. Waar het nummer voor veel mensen vooral troost biedt, is het een protestlied tegen alle waanzin in de wereld.

Typhoon - 'Vluchtgedrag'

In de Nederlandse muziekgeschiedenis zijn er vele zangers geweest die politieke boodschappen in hun muziek verwerken zoals Boudewijn de Groot en Freek de Jonge. En ook in de Nederhop zijn er veel artiesten die maatschappelijke thema’s bezingen (berappen). Typhoon is één van die artiesten die in zijn muziek straattaal en politieke boodschappen perfect met elkaar weet te mengen. Een voorbeeld is het themanummer voor 3FM Serious Request 2015 ‘Niet Weglopen’. Maar in 2005 maakt hij al het nummer ‘Vluchtgedrag’, dat tegenwoordig opeens weer heel actueel is.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Coldplay - 'Politik'

Bekende albumtrack van A Rush Of Blood To The Head, geschreven vlak na de aanslagen van 9/11 als reflectie op de wereld van toen.

REM - Alles van Out Of Time

Oké, dit is een lange. Maar het komt er op neer dat volgens sommigen het album Out Of Time het belangrijkste politieke album aller tijden is, zonder dat er ook maar 1 politiek nummer opstaat.

Het zit zo. Toen de cassettebandjes werden vervangen voor cd's, wilden platenwinkels in Amerika, waar nu LP's EN cd’s verkocht werden, de rekken van cassettebandjes niet vervangen voor nieuwe. Een typisch Amerikaans systeem kwam toen op de markt: de longbox. Een cd hoes die twee keer zo hoog was als nodig, gemaakt van karton. Op die manier werden de cd-rekken net zo goed gevuld als de LP-rekken: twee cd’s naast elkaar namen exact zoveel ruimte in als 1 LP. Slim. Maar: er was ook kritiek op de longbox. Veel artiesten, waaronder R.E.M., vonden al dat extra verpakkingsmateriaal domweg milieu-verontreiniging.

Toen 'Out Of Time' uitkwam verzonnen ze een manier om die extra ruimte dan maar handig te gebruiken. Op het overtollige karton van de longbox verpakking werd een formulier afgedrukt waarmee jongeren zich konden registreren als stemgerechtigdee, iets wat in Amerika nodig is als je mee wil doen aan de verkiezingen. Het resultaat: honderdduizenden jongeren die het album van REM kochten, hadden ineens de benodigde papieren in handen om actief mee te doen aan de verkiezingen.

Midnight Oil - 'Beds Are Burning'

Dit politiek geladen lied, van sowieso een politiek geladen band, gaat over het teruggeven van het Australische land aan de oorspronkelijke bewoners, de aboriginals. De zanger van de band zit tegenwoordig zelf in de landelijke politiek.

Lily Allen - 'Fuck You'

Hoe vrolijk dit liedje ook klinkt, het is toch echt een aanklacht tegen de politiek. Om precies te zijn, de politiek van George W. Bush. Het kwam uit tegen het einde van zijn tweede ambtstermijn, vlak voor Obama president werd.

John Mayer - 'Waiting On The World To Change'

Ga je zelf iets ondernemen om de wereld te veranderen, of hang je achterover en wacht je op betere tijden?

Paolo Nutini - 'Iron Sky'

In 'Iron Sky' zingt Paolo over hoop, over vrijheid, over religie, over liefde boven haat. In 'Iron Sky' heeft Paolo een speech verwerkt die afkomstig is uit de film The Great Dictator. Charlie Chaplin schreef en regisseerde deze film. Hij speelde trouwens ook de hoofdrol. De film uit 1940 werd beschouwd als politiek en satirisch statement, een film die het fascisme en antisemitisme (haat tegen Joden) aankaartte. Maar het was ook een parodie op de toenmalige dictator Adolf Hitler (1889 - 1945) en de Italiaanse Benito Mussolini (1883 - 1945). De Britse Chaplin begon eind jaren '30 al aan de film, maar bracht hem pas uit in 1940, toen Hilter al grote delen van Europa had veroverd.

The Jam - 'Going Underground'

Nog een aanklacht tegen de politiek, in dit geval de conservatieve Britse regering, vooral het wapenbeleid. Paul Weller kon er maar niet bij dat er meer geld werd gestoken in een nucleair afweersysteem dan in sociale zekerheid.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Keane - 'Is It Any Wonder?'

Tim Rice-Oxley zei over dit liedje dat het gaat over het machteloze gevoel dat je je door niemand vertegenwoordigt voelt. Een rechtstreekse aanklacht tegen de politiek dus.

Pet Shop Boys - 'I’m With Stupid'

Altijd lachen deze tekst op een shirt, wijzend naar de persoon naast je. Maar in dit geval een luid protest van de Pet Shop Boys tegen Tony Blair, die naar hun zin teveel aan het handje van George Bush meeliep.

Mis jij nog een politieke song?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen