Meer NPO
STER Advertentie

10 Complimenteuze liedjes

Maandag 24 februari 2014 - 09:00 uur

Op 1 maart is het Complimentendag! Omdat jij de allerbeste luisteraar en website-bezoeker bent die ik ken (en wat zit je haar goed!) hier een lijstje voor je met muzikale complimenten die je in even zoveel verschillende situaties kunt gebruiken. Graag gedaan. Enne... leuke blouse, trouwens!

Welk liedje ontbreekt nog in deze lijst?

Geef het onderaan dit bericht door!

1. Red Dragon - 'Compliments On Your Kiss'

Situatie: je bent met een nog nader te leren kennen persoon de kroeg uitgerold en meteen de dichtstbijzijnde steeg ingedoken om eens flink tongetje te roeren. Amandelzoeken. Wasje draaien. Muilen. Bekken. Brommers kieken. Huigje hoeken. Speeksel mengen. The works. Na afloop kijk je die ander eens diep in de ogen, grijpt naar je iPhone en speelt deze 90’s dancehall-klassieker af. Second base guaranteed.

2. Shanice - 'I Love Your Smile'

Situatie: je hebt je boodschappen voor de hele week in je wagentje geflikkerd, voor de derde keer terug de gangpaden in geweest omdat je toch weer de crème fraîche vergeten was voor op de tortilla’s van vanavond en je komt er achter dat je vergeten was om een zelfscanner te pakken bij de ingang. KAK. Dat betekent aanschuiven in de rij bij kassa twee, tussen de bejaarden die sowieso niet zelfscannen want dat was in de jaren ‘40 ook al niet nodig en toen ging het ook prima. Als die trage slak voor je ein-de-lijk een beurtbalkje op de lopende band heeft neergezet kun je je wagen weer leegpakken om alle boodschappen vervolgens weer in de tassen te proppen. Dit had je met zelfscannen al meteen gedaan. Wat een waste of time.

Maar dan. De kassière vraagt je om je bonuskaart. En dat doet ze met een betoverende glimlach. Kijk, daar kan die zelfscanzuil niet tegenop. Met die ‘kies uw betaalwijze’ terwijl je bankpas allang in de gleuf zit. Ineens waardeer je het intermenselijke contact. En dan kan het geen kwaad dat eens te onderstrepen. "He kassameisje. I love your smile."

3. Madonna – 'Beautiful Stranger'

Situatie: Wie goed doet, goed ontmoet. Heerlijke dooddoener, maar wel waar. Karma’s a bitch, maar kan ook een godin zijn die je met de hoorn des overvloeds tegemoet treedt omdat je zo’n fijn mens bent. Dus doet het maar. Kijk als je over straat loopt niet alleen naar het scherm van je telefoon, maar om je heen. Groet mensen die je tegenkomt. En zeg eens tegen een wildvreemde dat ie er goed uit ziet. Hou rekening met leeftijdsverschillen en locatie (tijdens een begrafenis kan het wat awkward zijn), maar spread the love. En doe maar niet als je partner naast je loopt. Legt ook wat lastig uit.

4. Bodyrockers - 'I Like The Way You Move'

Situatie: zaterdagavond, eens een keer niet dom bankhangen of naar de zuipschuur. Nee, ouderwets dansen. Na genoeg drankjes durf je eindelijk zelf de dansvloer op en daar merk je al snel waarom je dit zo weinig doet: je hebt de souplesse van een roestig tuinhek. Nee, dan die gozer op links. Man, what een moves. Jaloersmakend soepel. Zijn z’n botten van elastiek OF WAT. Come on, give em credits. "He gast. I like the way you move, maar nou weg, want je steelt m’n thunder."

5. Bryan Adams - 'The Only Thing That Looks Good On Me Is You'

Situatie: voor de ultieme slijm opmerking. Knap persoon geeft je een compliment over je shirt. Broek. Sokken. Heuptasje, voor mijn part. Je besluit gevat te counteren: "hey baby, the only thing that looks good on me is you." En dan maar hopen dat het uitloopt op het lichaam van die ander zwetend en pulserend op het jouwe, in plaats van zijn of haar vuist op je neus. Wat ook een vorm van lichamelijk contact is natuurlijk, maar toch.

6. Gavin DeGraw – 'Best I Ever Had'

Situatie: je relatie is voorbij. Het waren drie prachtige dagen / weken / maanden / jaren / hondenlevens. En je gaat het classy doen. Geen servies dat heen en weer vliegt. geen scheldkanonnades. Geen belastende foto’s op facebook plaatsen of rond-appen. Maar gewoon, hel eerlijk zeggen, met dankbaarheid voor de mooie tijden die achter jullie liggen. Babe, you’re the best I ever had. Maar nu wel graag je spullen pakken.

7. Eric Clapton - 'Wonderful Tonight'

Situatie: je BENT al te laat. Het voorprogramma kun je sowieso al vergeten. En een parkeerplaats, nu nog? Fat chance. Hee, aan jou ligt het niet. Jij was twee uur geleden al klaar voor vertrek. Deo onder de oksels, fris shirtje en klaar. Maar mevrouw hè. Staat al drie uur voor de spiegel. Zal ik dit aandoen? Of is dit leuker? Ik weet niet hoor, dit kan ook. En hoe staat dit? "Darling, you look wonderful tonight. Maar kunnen we gaan, nu? Ik wil a) het liefst voor de toegift die concertzaal binnen en b) de vraag of je een dikke reet in die broek hebt kost wat kost vermijden."

8. Joe Cocker - 'You Are So Beautiful'

Situatie: You fucked up. Big time. Kan echt van alles zijn. Vuilnis vergeten buiten te zetten, dopje niet goed op de tandpasta-tube gedaan, een deuk in haar auto gereden, haar verjaardag vergeten, veel te laat thuisgekomen gisternacht, geen verklaring voor die lange blonde haar die uit je gulp steekt. Grijp dan naar het ultieme redmiddel: wist jij, dat je eigenlijk heel knap bent als je zo godvergeten boos bent?

9 Ray Lamontagne – 'You Are The Best Thing'

Situatie: alle gekheid op een stokje. Geen ruzie, geen goedmakers. Maar oprecht een blijk van waardering. Liefje, jij bent het beste dat me ooit is overkomen. En spontaan werpt de zon wat straaltjes door de ramen naar binnen. Croissantjes in de oven, sinaasappeltje persen en de hele dag samen in bed blijven liggen.

10 Tina Turner – 'The Best'

Situatie: if all above fails. Sterkte.

Welk liedje ontbreekt nog in deze lijst?

Populair op 3FM