Liedjes die 'goed' verkopen

Maandag 17 februari 2014 - 09:00 uur

Dit kan een heel, heel, heel erg lange lijst worden: liedjes die gebruikt zijn in of zelfs bekend geworden zijn dankzij een commercial. Laten we dit dan maar gemakshalve deel één noemen en er vanuit gaan dat er nog vele delen volgen. Een eerste random selectie dan maar, hits tussen pingels:

Heb jij suggesties voor deel twee van de reclamelijst?

Geef ze dan onderaan dit bericht door!

1. Xavier Rudd - 'Follow The Sun'

De zon schijnt, je zit op een rots in Mallorca terwijl je denkt aan alle drukte die het dagelijks leven met zich meebrengt. Je man en kinderen zijn aan het voetballen op het strand. Op de achtergrond van deze wegdroombeelden klinkt het nummer 'Follow The Sun' van Xavier Rudd. De singer-songwriter brengt het nummer in 2012 uit maar vergaart er helemaal aan het einde van 2015 bekendheid mee als het in een reclame van een reisorganisatie wordt gebruikt. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - 'Home'

Moet je dit liedje eerst met inbussleutels in elkaar zetten? Zijn alle onderdelen wel meegeleverd? Is ie te vinden in de grote spullen-kelder of moet je eerst het hele wandelpad langs zodat je niets mist? Past ie een beetje bij de Billy? En kun je na afloop ook een hotdog met cola kopen voor 1,50? Geen idee eigenlijk. Maar fluitend door de IKEA dankzij dit nog altijd gebruikte deuntje!

3. Lenka - 'Everything At Once'

Windows ging nog nooit zo op de schop als bij de transformatie van versie 7 naar versie 8: weg desktop, hallo Metro interface. Weg startknop, hallo eh. Ja ik kan lang lullen maar ik heb nooit met Windows 8 gewerkt joh. Geen idee wat er allemaal anders is. Op kantoor kijken we nog steeds naar XP en thuis zit ik dik tevreden aan de Mac. Maar goed, de muziek van Windows 8 ken ik wel. Da’s dit liedje.

4. Jose Gonzalez - 'Heartbeats'

Om de hele wereld te laten weten dat de nieuwe Bravia TV de kleuren van het scherm laat spatten, besloot Sony een paar dozen gekleurde stuiterballen bovenaan een hoge weg in San Francisco naar beneden te laten storten. Ik denk dat die krengen nog steeds in de voegen van de huizen zitten nu. Net confetti. Dat vind je ook nog jaren later overal terug. Of pepernoten. Wat een troep. Maar oh ja, het liedje. Oorspronkelijk een shoegaze-anthem van The Knife, Jose Gonzalez maakte van 'Heartbeats' een lieflijk gitaardeuntje.

5. Etta James - 'I Just Want To Make Love To You'

Een kantoor vol dames die steeds onrustiger worden, tot er een geroezemoes begint: het is half twaalf! En wat betekent dat? Juist, de Diet Coke Break! De bouwvakkers beneden op straat nemen een blikje cola en doen daar - heel logisch - hun shirt bij uit. En laten het nou stuk voor stuk woest aantrekkelijke sixpacks zijn die onder die shirts verborgen zitten. Zulke bouwvakkers heb je in Nederland niet hoor. Hier laten ze alleen maar boeren na de Coca Cola.

6. Simone White - 'Beep Beep Song'

De prachtige reclame waarin stap voor stap een Audio wordt opgebouwd viel meteen op: door de mooie beelden maar ook zeker door het bijzondere liedje dat er onder zat: het lieflijke 'Beep Beep Song' van Simone White.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

7. Queen - 'It’s A Beautiful Day'

De zee. Het strand. Op het strand een houten kist. De kist gaat open en we kijken recht in de grote zwarte kijkers van een zeehond. Ietwat onwennig wurmt het beestje zich uit de kist en gaat steeds sneller richting het water. Sneller en sneller, tot hij lekker kan wegzwemmen: de vrijheid tegemoet. "It’s a beautiful day, the sun is shining… and nooooooo one’s gonna stop that zeehond now!"

8. Fluitsma & van Tijn - '15 Miljoen Mensen'

Het was in eerste instantie niet meer dan een tune voor een Postbank-commercial, maar sloeg zo aan dat er niet lang daarna een volwaardige singleversie van werd gemaakt, die een grote hit werd. Inmiddels achterhaald want we zijn nu met 16,8 miljoen mensen. Maar dat bekt niet zo lekker.

9. Marc Bolan & T Rex - '20th Century Boy'

Er zijn echt ZOveel hits in de Levi’s commercials gestopt dat alleen daar al drie Listomania’s van gemaakt kunnen worden. The Clash, Steve Miller, Percy Sledge, Erma Framklin… het is een immense waslijst. Een stonewashed-lijst, moehahaha. Ik heb deze blind geprikt, swear to god. En vind 'm ook heel tof. Me and my lucky finger.

10. Roots Syndicate - 'Mockin’ Bird Hill'

Even Apeldoorn bellen - want die vrolijke rastaman die met z’n koddige wagentje bijna een ravijn in stortte bleek een lijnentrekker. Hilarisch! Maar vooral: wat een eng vrolijk liedje! Ik kan niet meer ophouden met lachen! Haal die glimlach van m’n gezicht! MAKE! IT! STOP! Shoot me! NOW!

Heb jij suggesties voor deel twee van de reclamelijst?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen