10 Zeroeshits waarbij je zin krijgt in popcorn

Maandag 10 februari 2014 - 01:00 uur

Naast muziek is er weinig dat een decennium zo definieert als films. Nou okee, nieuws. En TV, ook. En een kalender misschien wel. Films, daar ga ik het over hebben en dan specifiek voor de jaren nul, want van 7 tot en met 14 februari is het 3FM Zeroes Request! Wat waren in de Zeroes de films die het meest in je oren zijn blijven hangen? Dit zijn de 10 van mij...

Bij welke zeroes liedjes ruik jij de popcorn al?

1. Eminem - 'Lose Yourself' (8 mile, 2002)

Eminem was eind jaren ‘90, begin jaren nul op het toppunt van z’n roem en besloot dat uit te buiten / te illustreren / kracht bij te zetten door een film te maken over z’n roots. Nou ja, niet echt z’n eigen roots, maar wel iets soortgelijk: hij speelt een jonge blanke rapper uit Detroit die het wil maken. Niet echt ver van z’n bed, zal ik maar zeggen. De film is een succes bij de critici en aan de box office en met dit nummer scoort Eminem zelfs een Oscar voor Best Original Song.

2. The Shins - 'New Slang' (Garden State, 2004)

“You gotta hear this one song — it’ll change your life; I swear." Het zijn de profetische en veelbelovende woorden van Natalie Portman als ze haar headphones aan Zach Braff geeft in een wachtkamer en hij onder wordt gedompeld in de muziek van The Shins. Een magisch moment. Het leverde de band een doorbraak naar een groter publiek op. Ook in de film: Zero 7, Cary Brothers, Nick Drake en 'Don’t Panic' van Coldplay.

3. Glen Hansard & Marketa Irglova - 'Falling Slowly' (Once, 2004)

Twee muzikanten leren elkaar kennen. Daar, het hele plot in één zin. Zelden hebben ik zo met een gebroken hart en gloeiende oortjes naar een film gekeken. De film zit barstensvol prachtige songs, maar deze is gegarandeerd janken.

4. Eddie Vedder - 'Hard Sun' (Into the Wild, 2007)

Er zijn weinig films - voor mij dan - waar muziek, verhaal en beelden zo in elkaar opgaan en elkaar versterken als Into the Wild, het waargebeurde verhaal van Chris McCandless die de wereld rondtrekt en uiteindelijk afgezonderd in de wildernis gaat wonen in zijn Magic Bus. Het verhaal loopt gierend slecht af, maar dat neemt de schoonheid van de muziek van Eddie niet weg. Het lijkt in niets op het hardere Pearl Jam-werk dat we van hem kennen, maar daarom wel des te bijzonder.

5. Smash Mouth - 'All Star' (Shrek, 2001)

De leukste non-Disney animatie die ik ken is hands down Shrek. Het eerste deel dan, daarna hoefde het niet meer zo voor mij. Smash Mouth schreef dit liedje niet exclusief voor de film, maar doordat het nummer zo prominent onder de opening credits zit zijn de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

6. Blof - 'Alles is Liefde' (Alles is liefde, 2007)

De grootste hit ooit voor Blof was de titeltrack van ook één van de meest succesvolle Nederlandse films uit de zeroes, beide Alles Is Liefde getiteld. Waarbij ik vooral nog steeds Giel Beelen verkleed als kadootje op het plein in Den Haag voor me zie tijdens Serious Request 2007.

7. All Saints - 'Pure Shores' (The Beach, 2000)

The Beach was een flink gehypte film toen, die je gezien moest hebben! Ik vond hem aardig, maar een beetje te trippy voor m’n smaak. Maar hee. Thailand, strand, zon, feest: lekkergaan. Leonardo Dicaprio heeft zich trouwens jaren later ook negatief over de film uitgesproken, hij vond hem ook tegenvallen. De muziek blijft overeind: All Saints maakten met producer William Orbit hun meest relaxte chilltrack ooit.

8. MIA - 'Paper Planes' (Slumdog Millionaire, 2008)

Oscars te over voor deze veelgeprezen film over een straatjochie dat schatrijk wordt door deelname aan Who Wants To Be A Millionaire. Eerlijk zeggen: ik heb de film nog nooit gezien. Weet alleen dat deze BEESTENtrack er uit komt en meer excuus om dit nummer in deze lijst op te nemen heb ik ab-so-luut niet nodig.

9. Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya, Pink - 'Lady Marmalade' (Moulin Rouge, 2001)

Eigenlijk het slapste liedje uit deze topfilm, maar wel de grootste hit. En puristen zullen ongetwijfeld klagen over hoe klassiekers als 'Your Song' en 'Smells Like Teen Spirit' door de mangel gingen in de film. Interesseert me niks. WAT een spektakel, wat een orgasme voor oor en oog. Zonder twijfel één van de dikste films van het decennium.


10. Chad Kroeger - 'Hero' (Spiderman, 2002)

Superheldenfilms zijn van alle tijden en ook in de zeroes waren ze rijk vertegenwoordigd in de bioscoop met helden als Batman, X-Men, The Incredibles en Spiderman. De eerste Spidey-film kwam vlak na de doorbraak van Nickelback met hun 'How You Remind Me' en deze solo-soundtrack-single van zanger Chad Kroeger was een lekkere opvolger. De band stond toen niet bekend als ‘the band you love to hate’. Sterker nog, in 2002 gewoon headliner in de Lowlands Alpha-tent hoor.

Bij welke zeroes liedjes ruik jij de popcorn al?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen