10 Liedjes voor sporters

Maandag 3 februari 2014 - 10:42 uur

De Olympische Spelen beginnen weer! Jeeeej! Woehoe! #metropoortje! Buh. Sport. Ik vind er niks aan. Maar, gelukkig: er is niks te bedenken waar geen muzikale link bij te verzinnen valt. In geheel willekeurige volgorde, tien liedjes die voor altijd bij het kijken naar bewegende mensen op tv horen. Echt, wat je maar leuk vindt.

Welke sportliedjes mis jij nog in deze lijst?

1. Whitney Houston - 'One Moment In Time'

Voordat Whitney de lijnen van het veld snoof en de Olympische vlam onder een stukje zilverfolie hield, was ze de All American Postergirl die dit melodramatische vehikel zong voor de zomerspelen van Seoul in 1988. Een zweem van credibility: het nummer werd mede geschreven door Albert Hammond, de vader Strokes-gitarist Albert Hammond Jr.. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: Goud was er voor de roeiers Nico Rienks en Ronald Florijn bij de dubbel twee.

2. One Night Only - 'Just for Tonight'

Geen officieel anthem, maar door de NOS gekozen als eindtune van Studio Sportzomer in de zomer van 2008, tijdens het EK Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk. Het is de eerste en ook meteen enige hit voor dit Britse bandje. Dat de naam dan wel weer soort van eer aandoet zo. For One Event Only. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: Wesley Sneijders' doelpunt tegen Frankrijk werd door bezoekers van de website van de UEFA gekozen tot mooiste doelpunt van het toernooi.

3. Freddie Mercury & Montserrat Caballé - 'Barcelona'

Freddie Mercury was al sinds Bohemian Rhapsody geen vreemde voor opera-muziek dus toen hem werd gevraagd of hij mee wilde helpen aan een single met opera-diva Montserrat Caballé voor de Olympische Spelen in Barcelona in 1992, hoefde hij daar niet lang over na te denken. Sterker nog, hij maakte er meteen een compleet album van en zong ter voorbereiding op de rol van Montserrat ook haar delen van het nummer alvast in falsetto-stem in. Het nummer werd in 1988 al voltooid maar pas in 1992 gebruikt, toen de Spelen ook daadwerkelijk plaatsvonden. Freddie zelf was toen al overleden. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: Na langdurig blessureleed wist Ellen van Langen precies op tijd te pieken. Zij won op magistrale wijze de 800 meter in een tijd van 1.55.54.

4. Muse - 'Survival'

De Olympische Zomerspelen in Londen van 2012 waren sowieso al één groot muzikaal spektakel, met een ongekende line-up van de who’s who in Britse popmuziek bij de opening- en slotceremonie. Die ceremonies worden natuurlijk toch al nooit gekenmerkt door enige vorm van subtiliteit en dat geldt ook zeker voor de officiele track van de Spelen: volgens sommigen zelfs voor Muse-begrippen TE bombastisch. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: Epke Zonderland.

5. Handsome Poets - 'Sky On Fire'

Ook een track van de Spelen in Londen, maar dan gekozen door de NOS voor de dagelijkse TV-uitzendingen. Het nummer is dan al een poosje uit, maar landt pas echt bij de beelden van uitzinnige sporters. Het levert de Poets hun grootste hit tot dan toe op.

6. Wir Sind Helden - 'Wenn Es Passiert'

Het WK Voetbal in Duitsland, dan kies je voor en Duitstalige track. Logische zet van het team van Studio Sportzomer en het pakte ook lekker uit, want wat een leuk liedje! We hebben ook nog meegezongen met hun 'Von Hier An Blind', maar daarna was het met de carrière van de band in ons land gedaan; in thuisland Duitsland scoren ze nog wel. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: In de 1/8 finale Nederland - Portugal werden 20 kaarten getrokken: 16 geel en 4 rood. Hiermee komt de wedstrijd in de boeken als de meeste kaarten ooit getrokken op een WK.

7. Ricky Martin - 'La Copa De La Vida'

Het officiële lied van het WK Voetbal ‘98 in Frankrijk. Slimme zet, want zo vonden ook alle vrouwen ter wereld die verplicht mee moesten kijken naar het voetbal nog IETS leuk aan het toernooi. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: Frankrijk won het kampioenschap door in de finale Brazilië met 3-0 te verslaan, en veroverde zijn eerste wereldtitel.

8. Dodgy - 'Good Enough'

Studio Sportzomer gebruikte dit tijdens de dagelijkse uitzendingen rondom de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Het officiële lied van die spelen was 'Oceania' van Bjork. Wellicht was het toffer geweest die te noemen, maar ik vind het liedje van Dodgy veel leuker. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: Inge de Bruijn voegt een gouden, een zilveren en twee bronzen medailles toe aan haar gouden oogst van vier jaar eerder (driemaal goud en eenmaal zilver).

9. Shakira - 'Waka Waka (This Time For Africa)'

Misschien wel één van de meest succesvolle officiële sportliedjes ooit, want dik een jaar na het WK Voetbal in 2010 waarvoor Shakira dit nummer opnam stond het nog steeds hoog in de hitlijsten. Nederland deed het trouwens helemaal niet slecht tijdens dit WK: we bereikten de finale, die we dan wel weer verloren. Wat een grootse huldiging in Amsterdam opleverde, WANT TWEEDE IS OOK HEEL GOED HOOR. Pas op he. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: Nederland verloor na 1974 en 1978 voor de derde keer in zijn geschiedenis de finale van het wereldkampioenschap voetbal.

10. Nelly Furtado - 'Forca'

FIFA bombardeerde dit tot officiële track van het EK Voetbal 2004 in Portugal en werd - toen de Sportzomer-redactie nog niet zelf durfde te kiezen misschien? - ook de tune van de Studio Sportzomer dat jaar. Het was oorspronkelijk bedoeld voor een ander bekend toernooi tussen Europese landen: het Eurovisie Songfestival, waarbij Nelly ook daadwerkelijk voor Portugal uit zou komen. Bijhorend van Wikipedia gekopieerd sportweetje: Nederland verloor in de halve finale van Portugal. Na de nederlaag nam Dick Advocaat ontslag als bondscoach.

Welke sportliedjes mis jij nog in deze lijst?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen