8 Allerbeste rukliedjes

Maandag 27 januari 2014 - 06:00 uur

Er zijn heel, heel veel liedjes geschreven over de liefde. En er zijn heel veel liedjes geschreven over sex. En tenslotte zijn er ook liedjes over sex met jezelf. Liedjes over masturbatie zijn er al sinds in 1952. Dave Bartholomew zong over hoe hij zich in de schoolbanken vermaakte met zijn eigen ding-a-ling (dat nummer werd in 1972 gecoverd door Chuck Berry). Radiohead schreef erover ('Thinking about You'). Nirvana waagde zich eraan ('Spank Thru'), en Tori Amos ('Icicle') ging zo ver dat ze met een hand op de piano en de andere tussen haar benen zong over zichzelf bevredigen. Maar de 8 allerbeste rukliedjes, dat zijn deze:

Welke rukliedjes mis jij nog in deze lijst?

1. Cyndi Lauper - 'She Bop'

Dat meiden gewoon graag plezier willen hebben zong Cyndi Lauper al op haar debuutsingle uit 1983. En dat girls voor hun pleziertjes echt niet afhankelijk zijn van boys wordt duidelijk in haar nummer 'She Bop', ook afkomstig van haar debuutalbum She’s So Unusual. Het klinkt als een niets-aan-de-hand dansbaar eighties deuntje, maar zo onschuldig is het niet wat La Lauper allemaal uitkraamt in het nummer. "Ik kan maar niet ophouden met aan mijn eigen gevarenzone te zitten", zingt ze, "en ze zeggen dat ik er blind van word, maar oooooh...."

Het nummer heeft de twijfelachtige eer om een van de Vunzige Vijftien van 1985 te zijn – een seksueel getinte “hitlijst” hits die de Amerikaanse Parental Advisory Commissie dat jaar opstelde, met als gevolg de sticker die daarna op hoesjes werd geplakt als de lyrics van een nummer (te) seksueel of geweldadig waren. Desalniettemin (of juist daarom) werd het een top vijf hit en een van haar succesvolste singles.

2. Prince - 'Darling Nikki'

Prince neemt moeiteloos 23 posities met je door tijdens een wilde nacht, zo schept hij op in het nummer 'Get Off'. Maar voor de sexy hoofdpersoon uit 'Darling Nikki' daadwerkelijk met de Prins in het purperen pak tussen de lakens belandt, vermaakt zij zich uitermate prima met zichzelf en een vies blaadje. “I met her in a hotel lobby, masturbating with a magazine,” aldus Prince. Lust op het eerste gezicht dus! Ook de avontuurtjes met ondeugende Nikki waren goed voor een Parental Advisory Sticker. Het nummer werd ook op passende wijze gecoverd door Rihanna tijdens haar wereldtournee in 2011.

3. Pink - 'U + Ur Hand'

Pink heeft zo haar ups en down gekend in haar relatie met motorcrosser Carey Hart – het stel ging tweemaal uit elkaar maar schijnt momenteel toch weer samen te zijn – maar gelukkig hoeft de zangeres niet droog te staan tijdens haar single periodes. Want als we haar songs mogen geloven heeft ze niet de minste moeite met een potje zelfsex. In de clip van 'Sober' uit 2008 zien we haar rondstoeien in bed met een kloon van zichzelf, en in 'Fingers' (2006) beschrijft ze hoe ze de hand aan zichzelf slaat als ze in bed ligt. In 'U + UR Hand' gaat het ook over masturbatie, maar niet met zichzelf (volgt u hem nog?). In dit boze-meisjes-anthem worden hitsige kerels afgewimpeld met de boodschap dat ze genoegen moeten nemen met hun eigen hand die avond, want nee, Pink en haar girlfriends hebben even geen zin in een vent.

4. Pussycat Dolls - 'I Don't Need A Man'

Dit was de laatste clip van de Pussycat Dolls waar leadzangeres Nicole Scherzinger in te zien is – daarna ging ze op (mislukt, trouwens) solo avontuur. Een solo-avontuur, maar dan net even anders, wordt bezongen in dit liedje. “I don’t need a man to make it happen,” zingen de dames, “I can get off when you ain’t around.” Overigens zijn waarschijnlijk hordes mannen die met de kittige dames van Pussycat Dolls op hun netvlies ook weinig meer dan een doos tissues nodig hadden....

5. Tweet - 'Oops (Oh My)' ft. Missy Elliott

Zangeres Tweet is dikke maatjes met rapkoningin Missy Elliott (er wordt zelfs gefluisterd dat de twee een relatie hebben gehad, maar dat is nooit bevestigd). Missy was dan ook de drijvende kracht achter de carriere van Tweet, die trouwens halverwege de zeroes alweer tot een halt kwam. Met haar debuutsingle 'Oops (Oh My)', geproduceerd door Timbaland en met backing vocals van Missy herself, scoorde Tweet begin 2002 een hijgerige hit. Het nummer wordt subtiel beschreven als een ode aan de zelfverheerlijking, maar de tekst laat weinig te raden over. “I looked over to the left/I was looking so good I couldn’t reject myself/I looked over to the left/I was feeling so good I had to touch myself/I looked over to the left/I was eyein’ my thighs, butter pecan brown/I looked over to the left/Comin’ outta my shirt and then the skirt came down”.

6. Green Day - 'Longview'

Het leven van een doorsnee tiener in een slaperig stadje waar geen barst te beleven is? Beetje tv kijken. Beetje spelen met je telefoon. Beetje trekken. Niemand verwoordt het beter dan Billie Joe Armstrong in 'Longview', de eerste single van Dookie, het doorbraakalbum van Green Day.

Pijnlijk eerlijk is de tekst over een jongen die zijn dagen rukkend op de bank slijt, omdat er gewoon niets anders in zijn leven is. Billie Joe zei ooit in een interview dat het nummer vooral gaat over eenzaamheid. “When masturbation lost it’s fun, you’re fucking lonely,” zingt hij. “I’m so damn bored I’m getting blind. And I smell like shit.” Die laatste zin was iets te plastisch voor de Amerikaanse radiostations, dus die werd regelmatig weggedraaid.

7. The Divinyls - 'I Touch Myself'

The Divinyls winden er weinig doekjes om: "I don’t want anybody else, when I think about you I touch myself!" Dit anthem voor de vrouwen-soloseks was meteen de enige nummer 1-hit in hun thuisland voor deze Australische rockband. Het nummer werd gebruikt in de film Prelude to a Kiss en is daarnaast vele malen gecoverd, het meest memorabel misschien wel door Pink (die zich ongetwijfeld kon vinden in de materie, zie boven) tijdens haar Funhouse Tour. Hoewel, in elk geval op papier, de metal versie van de Genitorturers nog interessanter klinkt.

8. The Vapors - 'Turning Japanese'

The Vapors scoorde in 1980 een flinke hit met 'Turning Japanese'. Een nummer dat volgens de zanger over jeugdige angst gaat, en volgens de rest van de wereld gewoon over rukken gaat. 'Turning Japanese' zou een verwijzing zijn “Japs eye”, Britse straattaal voor het topje van de penis, en naar het dichtknijpen van je ogen op het moment supreme (waardoor je er uitziet als, sorry, een Japanner). De zanger van The Vapors haastte zich in een interview dan ook om heel politiek te zeggen dat het nummer ook Turning Lebanese of Turning Portugese had kunnen heten en dat ze op geen enkele manier het Japanse volk wilde beledigen. Point taken, maar geef nou maar toe: niet alleen qua tekst, maar ook qua ritme, is dit toch gewoon een ode aan het onaneren?

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met stip toegevoegd: Hailee Steinfeld - 'Love Myself'

Waarom? De tekst verklaart alles: "When I get chills at night I feel it deep inside without you, yeah. Know how to satisfy. Keeping that tempo right without you, yeah. Pictures in my mind on replay. I'm gonna touch the pain away. I know how to scream my own name. Scream my name."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

 

Welke rukliedjes mis jij nog in deze lijst?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen