8 liedjes die je eigenlijk niet mag horen

  1. Nieuwschevron right
  2. 8 liedjes die je eigenlijk niet mag horen

De BBC ging in eerste instantie niet zo ontspannen om met 'Relax', de kneiter van een hit van Frankie Goes To Hollywood, het werd zelfs verbannen. Maar dat is lang niet het enige nummer dat voor de nodige opschudding heeft gezorgd...

1. Frankie Goes To Hollywood - 'Relax'

'Relax' verschijnt eind 1983 op single. Door de suggestieve tekst zorgt het nummer voor veel opschudding, met name in Engeland. BBC Radio 1 weigert het nummer te draaien. De bijbehorende clip is al net zo controversieel en dus niet te zien op de Engelse televisie. Het doet de single meer goed dan kwaad: 'Relax' haalt de eerste plaats van de Engelse hitlijsten en gaat meer dan 1 miljoen keer over de toonbank.

Er ging ook een leuke campagne mee gepaard: een grote advertentie met bandleden Paul Rutherford in een leren vestje met matrozenpetje en Holly Johnson ernaast met rubberen handschoenen. De begeleidende tekst:"ALL THE NICE BOYS LOVE SEA MEN". Zeemannen ja. Of, zet sea en men achter elkaar en je krijgt het Britse woord voor sperma. Relax….

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Falco - 'Jeanny'

Falco ontvoert meisje, neemt haar mee naar het bos, schreeuwt 'NIEMAND ZAL JE OOIT VINDEN JE HOORT BIJ MIJ' en doet ongetwijfeld meer waar we over in het duister tasten. Vinden veel mensen niet zo leuk. Veel Europese stations weigeren het nummer te draaien.

3. The Shamen - 'Ebeneezer Goode'

Zeg eens heel vaak Eezer Goode achter elkaar? Juist. E’s are good. E staat voor XTC. Lekker nummer hoor, maar 1 grote commercial voor drugs. Wij in Nederland snappen de verwijzing niet genoeg of vinden het gewoon geen probleem, de BBC kan er niet om lachen en doet het nummer in de ban.

4. George Michael - 'I Want Your Sex'

Je gaat het niet geloven, maar deze single - uit 1987 - was de eerste echte hit met het woord SEX in de titel. Misschien een beetje op SEXUAL healing van Marvin Gaye na dan. Schrokken ze van hoor, bij de BBC. Het was trouwens vooral een boodschap van George in de strijd tegen de toen behoorlijk in opkomst zijnde ziekte AIDS; neuk niet rond, maar geniet van je partner. EXPLORE MONOGAMY schrijft hij de in clip met lippenstift op een naakt vrouwenlichaam. Een scene die jaren later op heel veel fronten een leugen bleek te zijn :)

5. The Kinks - Lola

"Well I'm not the world's most masculine man,
But I know what I am and I'm glad I'm a man,
And so is Lola."

Nou ja! Een plaat over travestie! Dat mag ZEKER niet op de radio, al helemaal niet bij de brave BBC! Euhm. Bijna goed. Dat zanger Ray Davies in dit liedje beschrijft hoe hij een seksuele ervaring heeft met een chick with a dick kon kennelijk prima door de beugel. Nee, het was de zin:

"Where you drink champagne and it tastes just like Coca Cola,"

Die leverde de band een verbod op. Reclame he. Mag niet. Daarom hoor je nu overal de tweede, in allerijl opgenomen versie:

"Where you drink champagne and it tastes just like cherry cola"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

6. Madonna - 'Justify My Love'

Okee, ze hijgt wat over verlangen en stiekem aan elkaar friemelen. Geen punt, kan gewoon op de radio. Maar die clip mensen! Jarretels! Zoenende vrouwen! Een verdwaalde tepel! Dus die mocht pas na middernacht op MTV. Met als gevolg volksstammen puberjongetjes die met een doos tissues of een oude sok om middernacht klaarzitten bij MTV. Om vervolgens teleurgesteld maar weer op zoek te gaan naar de vieze boekjes onder papa’s bed.

7. Rolling Stones - 'Let’s Spend The Night Together'

De titel zegt genoeg. Dus piepten veel radiostations het woord ‘night’ weg. Zoooo, opgelost. Want ja, dan kan het alles zijn. Let’s spend the zak chips together bijvoorbeeld.

8. Serge Gainsbourg - 'Je T'Aime... Moi Non Plus'

Nog steeds de ultieme glijplaat, maar toen ie in 1978 uitkwam waren de orgasme-geluidjes van Jane Birkin too much voor radiostations in Spanje, Zweden, Engeland, Polen, Italië en Portugal. De paus ging zelfs zo ver dat hij de label-eigenaar die het nummer uitbracht uit de kerk verwijderde door excommunicatie. Serge Gainsbourg noemde de paus daarop de grootste PR-man die hij zich maar wensen kon.

Ster advertentie
Ster advertentie