European Border Breakers Awards 2014 Special

Vrijdag 29 november 2013 - 15:52 uur

In MetMichiel hoorde je maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 december 2013 de driedelige Special over de European Border Breakers Awards (EBBA's) 2014.

Beluister deel 1

Beluister deel 2 

Beluister deel 3

Highlights Special

Tijdens Eurosonic Noorderslag worden ook de EBBA Awards uitgereikt. Deze awards gaan naar Europese artiesten die met hun debuutalbum succes hebben gehad niet alleen in hun thuisland maar ook ver daarbuiten.

In het verleden mochten Adele, de Deense Agnes Obel, de Belgische Selah Sue en niet te vergeten onze eigen Caro Emerald al zo'n award in ontvangst nemen.

De EBBA’s geven een mooi beeld van wat er muzikaal allemaal te halen valt in Europa. Van alternatieve hiphop (fragmentje Dope D.O.D) tot goedscorende pop (fragmentje Emile Sande), van singer songwriter muziek tot rock…

EBBA Public Choice Award

Dit jaar zijn er weer tien acts bekend gemaakt die op 14 januari een EBBA in ontvangst mogen nemen. Een van hen krijgt ook nog eens de EBBA Public Choice Award – de publieksprijs.

Vorig jaar was dat C2C, maar wie gaat er dit jaar met de publieksprijs aan de haal? Jij bepaalt mede wie hem wint, door je stem uit te brengen – en daarmee maak eens kans op kaarten voor de awardsceremonie en ESNS.

Maak kennis met de kanshebbers

Maar op wie wil jij je stem uit brengen? Tijd voor een nadere kennismaking met de genomineerden van dit jaar.

De Nederlandse Jacco Gardner

Er zijn genomineerden uit heel Europa, maar ook onze eigen Jacco Gardner is genomineerd. Hij komt uit West-Friesland, maar is in Amerika minstens zo bekend als hier. Zijn debuutalbum Cabinet of Curiosities kwam daar uit op het gerenommeerde rocklabel Trouble in Mind en kreeg juichende kritieken in alle belangrijke Amerikaanse en Engelse muziekbladen. Zijn muziek doet denken aan de jaren 60 sounds van The Beach Boys, maar noem het geen psychedelica, want dan gaat deze twintiger stuiteren!

Jacco Gardner - 'Clear The Air'

Duitse dj/producer Zedd

Jij bepaalt mede wie de prijs wint door te stemmen op de act van jouw keuze.

Bijvoorbeeld Zedd. Deze Duitse dj/producer heeft een imposante geschiedenis. Hij is een van de producers van het nieuwe Lady Gaga album, maar werkte ook al met Skrillex en Eva Simons.

Zijn eigen album bevat o.a. de single 'Stay The Night' met Hayley Williams, inderdaad van Paramore.

IJslander Asgeir

En wat te denken van Asgeir? Deze IJslander verkocht van zijn debuut meer albums dan landgenoten Bjork en Sigur Ros. En is daarmee in een klap de populairste IJslandse artiest van dit moment. Het had maar een haartje gescheeld of hij was een sportcarrière begonnen, want hij was ook topsporter. Maar uiteindelijk koos hij toch voor de muziek!

 Noorse hiphopper Envy

Van de IJslandse pop van Asgeir naar Noorwegen. Daar is is de Noorse hiphop act Envy helemaal de shizzle.

De Deense Lukas Graham

En er komt meer moois uit het uiterste Noorden van Europa, zoals de Deense Lukas Graham, die de muziek van zijn band omschrijft als ghetto pop.

Icona Pop uit Zweeden

Ook uit Scandinavie,om precies te zijn uit Zweden, komt Icona Pop. De twee dames leerden elkaar 4 jaar geleden kennen op een feestje. Ze werden beste vriendinnen en zijn sindsdien als onafscheidelijk electropop duo overal ter wereld te vinden.

Het Ierse Kodaline

Kodaline uit Ierland ken je al van de MetMichiel Nieuwjaarsreceptie, Pinkpop en Lowlands. En ze scoorden met 'All I Want' een Megahit op 3FM. Ze worden al vergeleken met Elbow en Coldplay in hun jonge jaren en hun debuutplaat haalde de eerste plek in de Engelse albumcharts. Het lijkt er op dat dit viertal nog heel wat jaren mee zal gaan. Toch moeten ze zelf nog steeds wennen aan hun succes en aan het feit dat ze tegenwoordig niet meer voor drie man en een paardenkop spelen.

Zangeres Gugabriel uit Oostenrijk

De Oostenrijkse zangeres Gugabriel valt op in haar eigen land en ver daarbuiten met haar mooie singersongwriter muziek.

>

Woodkid uit Frankrijk

De Franse Woodkid is een geval apart. Hij was videoclipregisseur en maakt o.a. clips voor Katy Perry en Lana Del Rey. Nu is hij achter de camera vandaag gekomen en in de spotlight gesprongen en maakt hij zelf muziek. Die trouwens wel heel nauw verweven is met zijn beelden. Het album van Woodkid, The Golden Age, is het verhaal van een jongetje dat opgroeit in de grote stad.

Disclosure uit de UK

Dan de laatste kandidaat en zeker niet de minste. Disclosure, de cross over sensatie van her afgelopen jaar. Het is de artiestennaam van  twee broertjes uit een klein Engels stadje, die opgroeien met een muzikaal dieet van credible pop en classic rock. In hun tienerjaren maken Guy en Howie kennis met electronische muziek. Als ze al die muzikale invloeden mixen tot eigen liedjes die ze op internet zetten, worden ze al snel ontdekt.

Nog geen jaar later is Disclosure een van de hotste namen uit de muziek. Ze stootten Josh Homme van de eerste plek in de UK album charts met hun debuutplaat Settle, doen de ene uitverkochte tour na de andere en spelen op zowel pop- als electronische festivals.

Stem en win kaarten voor ESNS!

Dit zijn de tien EBBA winnaars van 2013 die ook nog eens kans maken op de Public Choice Award. Jij kan meebepalen wie dat wordt, door je stem uit te brengen. Als je stemt maak je kans op twee kaarten voor Eurosonic Noorderslag, inclusief hotelovernachting en toegang tot de EBBA Awards.

>> Stem op Public Choice Award en win kaarten voor ESNS incl. hotelovernachting

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen