Artiesten Special: Vance Joy

Artiesten Special: Vance Joy

Zaterdag 9 augustus 2014 - 07:00 uur

Vance Joy is een singer-songwriter uit Melbourne die in 2013 zijn eerste EP God Loves You When You’re Dancing uitbrengt. Daarop staat ook het nummer 'Riptide', dat een enorme hit wordt in zijn thuisland. Begin 2014 scoort hij er ook een 3FM Megahit mee en wordt bekendgemaakt dat hij op Lowlands zal spelen.

In september 2014 komt zijn debuutalbum Dream Your Life Away wereldwijd uit; de eersteplaat van een indrukwekkende vijf-album-deal die hij sloot met Atlantic Records. Tijd voor een kennismaking door middel van deze Special! Je kunt de hele Special onder aan deze pagina beluisteren.

Beluister de special:

'Ik wilde een beetje afstand creeren tussen mijzelf en mijn muziek'

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vance zijn echte naam is James Keogh, maar zijn muzikale alter ego is Vance Joy. De naam komt uit het boek Bliss van de Australische schrijver Peter Carey. De reden dat James zichzelf als songschrijver Vance noemt, is dat hij wat afstand wil creëren tussen hemzelf als mens en hemzelf als muzikant. En laten we wel wezen: er zijn ook al heel veel muziekmakende Jamessen - van James Brown tot James Blunt.

Zijn carrière in een achtbaan

Vanaf het moment dat James Vance wordt, staat zijn leven op zijn kop. In twee jaar tijd is hij van een rechtenstudent met een muzikale hobby een veelbelovende artiest geworden met een deal voor maar liefst vijf albums op zak.

James schreef zijn EP zonder enige intentie om zijn muziek ook echt uit te brengen; het was gewoon een leuke hobby. Hij zette het liedje 'Riptide' op Soundcloud omdat hij er zo trots op was. Twee weken later had hij een manager gevonden, op basis van dat liedje, en mocht hij terug de studio in om nog meer nummers op te nemen. Enter: Vance Joy.

Het verhaal achter Riptide

Vance: “Ik zat een beetje te pielen op mijn ukulele en ineens viel het allemaal in elkaar.” Het verhaal van Riptide beslaat wel langer...vier jaar duurde het voor de song er echt was. Toen James klaar was met studeren, en nog niet wist wat hij precies wilde gaan doen, zat hij overdag vaak een beetje aan zijn liedjes te schuren en te schaven. En toen kwam uiteindelijk dat halleluja moment... Een tinkeling en een dikke vet hit... 

Debuutalbum, Johnny Flynn en Bob Dylan

Vance zijn debuutalbum verschijnt in september 2014, en heet Dream Your Life Away. De producer is Ryan Hadlock, bekend van The Lumineers. Het was trouwens niet zijn werk voor de Lumineers, maar zijn productie voor de Engelse singersongschrijver Johnny Flynn waar Vance zo van onder de indruk was. Vance: “Hij inspireert me echt enorm...ik probeer te doen wat hij doet, maar dan op mijn manier.” Naast Johnny Flynn en bands als Fleet Foxes, heeft hij nog een idool, eentje die al generaties lang meegaat: Bob Dylan.

Meer 5 Essential Tracks

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen