Naar homepage
Nieuws

Fresh On Friday: 'Ivy' van Charmer

  1. Nieuwschevron right
  2. Fresh On Friday: 'Ivy' van Charmer

Iedere week komen er ontelbaar veel albums en EP’s uit. Het is onmogelijk om ál dit nieuwe materiaal te draaien en door de bomen is het maar lastig om het bos te zien. Daarom licht KX iedere vrijdag een release uit die het luisteren waard is. Deze week: ‘Ivy’ van Charmer.

“Slumber in the summer,” zingt frontman David Daignault op ‘Slumber’, de eerste track van de plaat. Deze tekst beschrijft de sfeer van het album heel goed. De muziek van deze jonge band uit Michigan is te beschrijven als indie met enige emo-invloeden. De instrumentatie is upbeat en de melodieën zijn aanstekelijk: als luisteraar is het lastig om stil te blijven zitten. Tegelijkertijd heeft de muziek een galmende, melancholische toon. Een mist van wanhoop sluimert door dit grotendeels vrolijk klinkende album.

Het nummer ‘Wolf Fang First’ is hier het perfecte voorbeeld van. De twinkelende, galmende gitaren en de opdrevende drums vormen de perfecte soundtrack voor de lente. Maar dan luister je goed naar de tekst: “I don’t really wanna die, so why do I think about it all the time?” Dat is even slikken. Het laat je als luisteraar in tweestrijd achter: wil ik dansen of een traantje laten? In ieder geval is het goed dat Charmer mentale gezondheid zo open bespreekt, ook op de rest van de plaat. Het is oké om je slecht te voelen en het hoeft niet altijd op de meest verdrietige manier naar buiten gebracht te worden.

Vrijwel alle nummers op deze plaat volgen deze stijl. Daarom is één van de hoogtepunten van het album, een track die een totaal contrast vormt. In 'Sunshine Magazine' hoor je een akoestische gitaar en tedere zang. Het nummer is deinend en neemt alle tijd om op te bouwen naar een rustig hoogtepunt: zo’n dertig seconden aan trompet. Dit is misschien niet het meest voor de hand liggende instrument, maar het past perfect binnen dit nummer. De langzame, maar toch grootse tonen geven net het extra bijzondere tintje dat dit album nodig had.

'Ivy' is een album voor alle momenten. Je kan het opzetten tijdens een roadtrip, wanneer je aan het schoonmaken bent of op een moment dat je je even wat minder voelt. Vooral voor een jonge band als Charmer is zoveel veelzijdigheid in een toch samenhangend album, een behoorlijke prestatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.