Naar homepage
Nieuws

ISLES Van BICEP is een emotionele tour die zijn weerga niet kent

  1. Nieuwschevron right
  2. ISLES Van BICEP is een emotionele tour die zijn weerga niet kent

Het is eind januari en we hebben nog steeds ons geld niet kunnen verbrassen aan veel te dure festivaltickets; een moment van bezinning. Dat worden kleinschalige zitraves in de eigen achtertuin met een bak aan goede muziek. Het nieuwe album Isles van Bicep kun je daar vanaf vandaag aan toevoegen. Het dj-duo uit Noord-Ierland heeft flink de tijd genomen om aan een nieuw album te werken en het resultaat mag er volgens KX-dj Miguel Laugs zijn.

Na 2017 is er een tijdje radiostilte geweest rondom Bicep. In 2018 verscheen er nog een EP met eigenlijk maar 1 nieuwe track en natuurlijk het memorabele optreden in Printworks in Londen. Daar werd het in één oogopslag meteen duidelijk: Bicep is bij uitstek dé live-act als het gaat om het on spot dansbaar maken van fijne huiskamertechno. Maar op dat soort feesten moeten we nog even wachten. Tot die tijd is het even wegspacen thuis op de bank en dat kan prima met Isles.

Bicep kenmerkt zich door de opvallende achtergrond breakbeat die van allerlei kanten de plaat komen binnenvliegen. Gooi daar een off-beat melodie overheen met ergens in de verte een vage vocalsample en het recept is compleet. Het album opent met precies deze elementen in de track Atlas. Anders dan op de voorgaande nummers heeft de euforie plaatsgemaakt voor pure dramatiek als het gaat om de zweverige melodielijnen, en dat past perfect bij deze tijd. Atlas is een track voor op de late uurtjes.
Hierop volgt Cazenove dat overspoeld wordt door een constant flanger-effect dat we kennen van de track Rain uit 2017. Cazenove klinkt als het ritme van djembés op een zonovergoten eiland; heerlijk opgewekt met een rustige dramatische synth die de plaat weer tot een eind brengt.
Apricots is de track die het op een festivalterrein extreem goed zou doen. Een plaat met een constante opbouw en een esthetische climax. Zo’n plaat waar je met je gezicht in de zon staat, zonnebril half op de neus en een biertje in je rechterhand. Een trip op zich, met weer die breakbeat, melancholische melodielijn en de vage vrouwenvocalen.
Met Saku mikt Bicep op het grotere publiek. Dit is de smaakmaker van het album met duidelijk hoorbare zang van Clara La San, kicks die op de voorgrond treden en een schwung die makkelijker te behappen is voor het grotere publiek. Al geeft Bicep een genadeslag door met huilende synthesizergeluiden de plaat tot een halt te roepen.

Melancholica
Het album wordt doormidden gesneden door een instrumentaal samenspel aan synthesizermelancholica en monniken die hun hymnen zingen onder een heldere sterrenhemel. Lido is hiermee de grootste zwever op het album. Zonder kicks, maar met een ongekend gevoel voor sentiment.
De track X haalt hoorbare invloeden uit de klassieke Detroit techno. De vervormde baslijnen en belgeluiden gaan hier samen met complexe duistere ambient-achtige orgelgeluiden. Opnieuw zijn de vocalen van Clara La San te horen, maar ook hier is er vrijwel geen touw vast te knopen aan wat er gezongen wordt. Lekker vaag. X is een kleine opwarmer voor de wat heftigere platen op het album.
Zo ligt het tempo op Rever al een stuk hoger en is Sundial een track met echte techno-ish kicks.
Fir kenmerkt zich door een overheersende trancey sound. De kicks zijn hier vrijwel niet te horen en de focus ligt helemaal op de melancholica van de huilende synths die stukje bij beetje hun weg vinden naar een climax van jewelste tegen het einde van het nummer.
Met die emotie sluit het duo het album af met de track Hawk. Rustig komt de raket weer terug op aarde en wordt de kracht van Bicep duidelijk. Het is een spirituele trip die zijn weerga niet kent.

Succesvolle opvolger
Het tweede album van Bicep is een extreem succesvolle opvolger het album Bicep uit 2017. Al lag het tempo daar een stuk hoger. Is ook niet gek, want dat album barstte van de dansvloerrammers. Dat is in 2021 wel anders. Er kan niet links vooraan met handen gezwaaid worden bij een inslaande hi-hat in een vunzige festivaltent, maar de bank schetst het decor van een zelfgeorganiseerde rave. Bicep speelt hier perfect op in door de kicks op de achtergrond te laten dansen en de euforie te vervangen door melancholie. Isles is een album voor de liefhebber van trancey zweverige melodielijnen en niet al te opzwepende dancemuziek. De fans van Kölsch, Ross from Friends, Denis Sulta en Monkey Safari kunnen zich met het nieuwe album prima vermaken. Als de huidige versie van het album te soft is, heeft Bicep al aangegeven dat je je kan klaarmaken voor de festivals: “De live versie wordt veel, veel harder.”.

Meer goede techno en house muziek ontdek je tijdens The Night Train. Dit programma hoor je om de week op vrijdagavond van 21:00 uur tot 23:00 uur op NPO KX. Meer info? Check de instagram van The Night Train hier!

Isles