Naar homepage
Nieuws

Emma Somsen luistert: de nieuwe Phoebe Bridgers

  1. Nieuwschevron right
  2. Emma Somsen luistert: de nieuwe Phoebe Bridgers

Iedere week luistert KX-dj Emma Somsen naar een nieuwe track en deelt ze haar bevindingen. In deze editie: de nieuwe van Phoebe Bridgers.

‘Wie is die zangeres?’, dat was één van de eerste dingen die ik me afvroeg toen ik de nieuwe track van The 1975 hoorde. Het tweede couplet van ‘Jesus Christ 2005 God Bless America’ wordt namelijk niet gezongen door Matthew Healy, maar door een zangeres met een ontzettend puur en licht geluid. Het is de Amerikaanse zangeres Phoebe Bridgers, die al meerdere samenwerkingen op haar naam heeft staan. Zo kwam ze voor op de remake van ‘The NIght We Met’, de soundtrack voor het tweede seizoen van 13 Reasons Why. Ik vond het tijd om haar eens uit de samenwerkingen te halen en in te zoomen op haar nieuwste solotrack: ‘Garden Song’.

Tourmanager
Dat ze het samenwerken niet helemaal kan loslaten zien we ook bij ‘Garden Song’. In het refrein horen we namelijk een man als tweede stem. Toen ik erachter kwam wie het was, kon ik het nummer alleen nog maar meer waarderen. Het is geen grote of bekende artiest, maar gewoon haar eigen tourmanager Jeroen. Deze Nijmegenaar doet het erg goed in de muziekwereld, zo is hij ook tourmanager van Phosphorescent (deze band maakte het nummer ‘Song for Zula’, onderdeel van de soundtrack van The Amazing Spider Man 2).

Zijn diepe en donkere stem vormt een ontzettend mooi contrast bij de stem van Phoebe Bridgers, die volgens de zangeres als een Nederlandse Matt Berninger klinkt. Wie weet wat we nog van Jeroen gaan horen. Ik vind het in ieder geval tof dat ze ervoor heeft gekozen om een nog onbekende stem op haar track mee te laten doen. Voor mij bewijst het dat ze kiest voor kwaliteit, niet voor naamsbekendheid.

Gedempt feestje
Het iconische, akoestische geluid dat de muziek van Bridgers zo kenmerkt is ook op deze track te horen. Wat nieuw is, is de langzame, gedempte beat gedurende het nummer. Het doet me denken aan wanneer je op een feestje even naar de wc gaat en zo de klanken van het feest op een gedempte manier meekrijgt. Dit is iets wat we de komende paar maanden allemaal even moeten missen, maar dat betekent niet dat we het op een andere manier kunnen ervaren. ‘Garden Song’ gaat over nostalgie en het terugkijken op gebeurtenissen, beter kan het niet.

Zet je favoriete playlist op vol volume aan, ga helemaal los en wanneer het je even teveel wordt, zet dan ‘Garden Song’ op. Jouw solohuisfeest is een feit, compleet met toepasselijke toiletbezoekmuziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.