Naar homepage
Nieuws

Emma Somsen luistert: de nieuwe OneRepublic

  1. Nieuwschevron right
  2. Emma Somsen luistert: de nieuwe OneRepublic

Iedere week luistert KX-dj Emma Somsen naar een nieuwe track en deelt ze haar bevindingen. In deze editie: de nieuwe van OneRepublic.

Heb je al iets staan in je agenda op 8 mei? Nee? Nu wel, het vijfde album ‘Human’ van OneRepublic komt dan namelijk uit. Deze Amerikaanse poprockband kennen we van hits als ‘Counting Stars’ en ‘Apologize’, tracks die ik altijd wel lekker vind om op te zetten omdat ze makkelijk wegluisteren. Ik kan dan ook niet wachten tot hun nieuwe album uitkomt, al helemaal niet nadat ik ongeveer twee weken geleden opeens oog in oog stond met de bandleden van OneRepublic. Toen stond ik met mijn mond vol tanden, maar gelukkig heb ik nu rustig de tijd om in hun nieuwste single ‘Didn’t I’ te duiken.

Liefde
Toen ik de single voor het eerst hoorde was mijn interpretatie dat het nummer over een break-up gaat. Dit klopt niet helemaa, want de zanger van OneRepublic, Ryan Tedder, is al sinds 2014 gelukkig getrouwd en heeft twee kinderen. Ondanks zijn eigen situatie weet hij de onmacht die in het nummer ligt wel ontzettend goed over te brengen en zie je in de clip de we ook terug in de muziek. De krachtige pianomelodie weet de juiste sfeer neer te zetten. Zelf verklaart Tedder dat de songtekst niet op zichzelf slaat, maar op situaties die hij in zijn omgeving heeft waargenomen. Mensen die uit elkaar gaan, vrienden die middenin scheidingen zitten. Muziek hoeft niet altijd over jezelf te gaan; het doel van een songwriter is ook zeker om de luisteraars een gevoel van identificatie mee te kunnen geven.

Didn't I, didn't I, didn't I love you?
Didn't we, didn't we, didn't we fly?
Know that I, know that I still care for you
But didn't we, didn't we say goodbye?

De lift
Naast dat ik DJ ben, sta ik ook weleens achter de bar in concertzalen. Toen ik na een lange dag werken met mijn bezwete hoofd door het gebouw bandleden van OneRepublic opeens uit de lift waar ik net in wilde stappen. Overrompeld door deze onverwachte ontmoeting kreeg ik er met veel moeite een onzekere ‘hi’ uit, die gelukkig beantwoord werd met een knipoog van Tedder. Ik had ze graag willen zeggen dat ik hun muziek zo waardeer. Dat ik niet kan wachten op het vijfde album. Maar misschien was die ene ‘hi’ wel voldoende.

Lieve OneRepublic, mochten jullie ooit Nederlands leren, laat het me weten. Dan mail ik jullie deze tekst met alle liefde even door.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.