Naar homepage
KX Essential

Licht En Donker is de nieuwe KX Essential

  1. Nieuwschevron right
  2. Licht En Donker is de nieuwe KX Essential

Iedere week zoeken we bij KX een nummer uit wat je niet mag missen. Een nummer wat ontroerd, laat lachen, rust geeft of je juist helemaal uit je plaat laat gaan. Een nummer wat volgens ons echt het luisteren waard is en wij daarom omdopen tot de KX Essential. Deze week is dat nummer Licht En Donker van de Nederlandse zangeres Froukje. Je gaat dit nummer de komende week extra vaak horen op NPO KX.

Froukje Veenstra timmert lekker aan de weg. De 19-jarige zangeres begon dit jaar met haar project ‘Froukje’ en dat project loopt zeer goed. Debuutsingle Groter Dan Ik werd een mega hit en ook Ik Wil Dansen was een succes.

Nu is daar single nummer drie; Licht en Donker. Een nummer waarop Froukje opnieuw een maatschappelijk thema aansnijdt. Waar het bij Groter Dan Ik om de klimaatcrisis ging, gaat het nu over depressies en niet lekker in je vel zitten. “Ik vind duistere shit heel inspirerend en het kan soms gewoon heel lekker zijn om te marineren in je eigen sores. Eerst heb ik me daar heel erg tegen verzet, omdat ik positief en gelukkig wil zijn. Maar eigenlijk ben ik veel gelukkiger sinds ik heb geaccepteerd dat ik niet zo in elkaar zit.”, aldus Froukje tegenover 3voor12. Toch wil de zangeres ook duidelijk maken dat het niet de bedoeling is om alleen maar in je eigen droefenis te blijven zitten.

De aanstekelijke beats die we op de eerdere singles hoorden laat bij Licht En Donker eventjes op zich wachten. Het nummer begint met een klein intiem stukje klassieke piano waar de zachte stem van Froukje overheen te horen is. Hierna merk je dat er langzaam in de muziek en zang ergens naartoe wordt gebouwd. Van het hele intieme vloeit het nummer over in een track met een wat stevigere beat om vervolgens te eindigen als een nummer wat we van Froukje zijn gewend. Zo’n nummer met een krachtige boodschap, elektronische invloeden, een goede beat en een fantastische stem. Al met al kunnen we niet anders dan concluderen dat dit nummer die KX Essential positie meer dan waard is.

Je hoort ‘Licht en Donker’ deze week extra vaak op KX. De videoclip van het nummer check je hieronder. Froukje haar eerste EP verschijnt in januari bij Top Notch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.