Meer NPO
STER Advertentie

"Je wordt gegijzeld, geblinddoekt, geslagen"

"Je wordt gegijzeld, geblinddoekt, geslagen"

Zaterdag 5 mei 2018 - 13:45 uur

Als 17-jarige jonge vrouw begon veteraan Thamara Batenburg al aan haar carrière. Nu hoopt zij taboes te doorbreken door zelf open te zijn over haar tijd in het leger. 

Uitgezonden naar o.a. Kosovo en Bosnië

"Hoe duur betaald is onze vrijheid?" Thamara hoopt dat de geschiedenis zich nooit meer zal herhalen. Dat is dan ook waar zij bij stil staat tijdens dodenherdenking. 

Zelf is de veteraan uitgezonden geweest naar o.a. Kosovo en Bosnië, waar ze vreselijke dingen heeft gezien. "Je hebt er geen woorden voor". Normaal sprak ze niet over wat ze heeft meegemaakt en zelfs niet vlak na een missie. Bij Frank geeft Thamara zich nu tóch bloot.

"Je wordt gegijzeld, geblinddoekt, geslagen..."

Hoe werkt het selectieproces precies en hoe zag die er voor Thamara uit? Ze ging als 17-jarige jonge vrouw het leger in en werd op haar 19e zelfs al uitgezonden. "Je wordt behoorlijk getraind. Je wordt gegijzeld, geblinddoekt geslagen."

Thamara weet niet of dat vandaag de dag nog steeds gebeurd. Maar je checkt hier hoe zij haar tijd in het leger heeft ervaren.

Taboes in het leger

Het is als veteraan niet makkelijk om over de tijd in het leger te praten. Ook de effecten van het in dienst zijn, zijn een lastig onderwerp. Sommige veteranen krijgen een PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) die bijvoorbeeld naar boven kwam op dagen als Oud & Nieuw. "Je bent getraind op wat je moet doen als je zo'n klap hoort." 

Taboes doorbreken is volgens Thamara erg belangrijk. Vandaar haar aanwezigheid bij Franks Feestje. Hoe die taboes doorbroken kunnen worden zie je hier:

Volg 3FM op Bevrijdingsdag!

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen

Als je deze optie kiest worden je gegevens opgeslagen in een cookie. We gebruiken deze cookie alleen zodat je deze gegevens niet elke keer opnieuw hoeft in te vullen.

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement