Meer NPO
STER Advertentie

Wie bepaalt de line-up van een festival eigenlijk?

Wie bepaalt de line-up van een festival eigenlijk?

Woensdag 30 mei 2018 - 15:58 uur

Het is vijf jaar geleden dat Arctic Monkeys op de allereerste editie van Best Kept Secret stonden. Dit jaar keren ze terug naar het bijzondere hoofdpodium aan het strandje van safaripark de Beekse Bergen. Maar wie bepaalt eigenlijk naar welke acts wij kijken? Wie bepaalt de line-up van een festival? En hoe wordt zo'n blokkenschema samengesteld?

3FM ging op stap met Roel Coppen, hoofdprogrammeur van Best Kept Secret, en Marco Muhring, verantwoordelijk voor de nacht- en dansprogrammering.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"De line-up begint bij ons"

Roel is sinds het begin van Best Kept Secret (2013) verantwoordelijk voor alle headliners en Marco programmeert sinds drie jaar de nacht: "Waar de bezoeker naar staat te kijken en waar hij vervolgens heenloopt, dat is iets wat wij verzinnen. De line-up begint bij ons." 

Hoe begin je met een line-up?

Zo'n anderhalf jaar van tevoren begint Roel met het idee voor een line-up en het selecteren van acts. Sommige artiesten en bands bieden zichzelf aan. Anderen worden gevraagd. Uiteraard is het een hele puzzel om alles vervolgens om te vormen tot een uitgebalanceerd blokkenschema. Het laatste half jaar voor het festival begint, is hij elke dag aan het schuiven. Roel verplaatst zich in de bezoeker en stelt zichzelf continu de vraag: op welke stage wil ik welke act op welk tijdstip zien? "Zo maak je routes en zet je artiesten op de juiste plek."

"Dit doen we of niet"

Roel heeft als hoofdprogrammeur het veto. Hij bepaalt wat er wel en niet op het festival staat. Marco: "Er zijn veel festivals die met een democratischer proces werken. Zij hebben een team van zeven á acht man. Bij ons is Roel wel echt de man die zegt: 'Dit doen we of niet'. En dat is al zes jaar lang geslaagd," aldus Roel. 

Marco (l) en Roel

Geen BKS zonder Arctic Monkeys

Dit jaar staat in het teken van de grote terugkeer van Arctic Monkeys. De Britse band stond op de eerste editie van Best Kept Secret in 2013. "Op een gegeven moment hoor je via via dat er een album komt. En als zo'n band met een album komt, dan wil je ze gewoon hebben. Het was de eerste artiest die we boekten voor het festival. Er was geen Best Kept Secret zonder Arctic Monkeys."

Hoofdpodium

Je hoeft niet per se de grootste of meest populaire artiest te zijn om op het hoofdpodium te staan. Belangrijker is de vraag: gaat het werken? Reikt de sound ver genoeg om 25.000 man kippenvel te bezorgen? Roel: "Sommige artiesten die groter zijn kun je beter in een tent zetten als dat beter past qua show." 

BKS 2017

Nieuw talent

Nieuw talent is voor Best Kept Secret ook een belangrijk onderdeel van de programmering. Marco: "Zowel op Stage Three als Stage Five staan relatief onbekende acts voor het grote publiek en vaak zitten daar acts bij die doorgroeien naar grotere podia." En ja, natuurlijk zit daar ook wel eens iets bij dat achteraf tóch niet die grote belofte schijnt te zijn. "Dat komt er ook bij kijken..."

3FM Unseen Heroes

Deze video is onderdeel van de serie Unseen Heroes, waarin 3FM de helden achter de schermen van de festivals in het zonnetje zet.

Populair op 3FM