Nu op 3FM: -

De audioreportages van Eric Corton in Ivoorkust

Vrijdag 16 december 2011 - 12:14 uur

Met de radioreportages die Eric Corton in Ivoorkust maakte illustreert hij de noodzaak van 3FM Serious Request 2011. Luister ze hier

Eric Corton maakte in oktober een reis naar Ivoorkust om daar met zijn opnameapparatuur de reportages te maken voor 3FM Serious Request. Daar is hij in geslaagd en na montage* leverde dat 20 aangrijpende verhalen op.

* met dank aan Marco Baay / Postoffice Amsterdam

1. Introductie Ivoorkustreis

Een openingspraatje over het land en de lange reis door een bijzonder mooi en vruchtbaar land waar het nog maar net vrede is, na een bijzonder heftige en bloedige burgeroorlog van begin 2011

 2. Voedseldistributie Stadje Man

In het stadje Man wordt voedsel gedistribueerd aan mensen die ofwel terugkomen van hun vlucht naar buurland Liberia en niks meer hebben...of aan families die deze mensen opvangen.

3. Voedseldistributie met Odile

Ik kom Odile tegen. Een vrouw die met haar gezin een ander gezin heeft opgevangen en nu voedselhulp krijgt om iedereen in leven te houden. Ik besluit met haar mee te gaan naar haar huis.

4. Voedseldistributie deel 2 en hereniging Marie

Thuis bij Odile zie ik hoeveel kinderen er moeten eten van de voedselhulp van het Rode Kruis. Als ik afscheid neem kom ik Marie tegen die me graag haar verhaal wil vertellen.

5. Herenigingsverhaal Marie

Marie raakte haar dochter kwijt toen gewapende mannen de bus waar ze inzaten tot stoppen dwongen. Nu heeft ze eindelijk bericht van haar gekregen. Ze leeft nog en zit in Liberia. Allen is ze 8 maanden zwanger en mag niet meer reizen, dus de hereniging moet nog even op zich laten wachten...

6. Interview Yves de Giacomo deel 1

Yves werkt al lang voor het Rode Kruis en vertelt over zijn ervaringen in het veld.

7. Interview Yves de Giacomo deel 2

Yves werkt al lang voor het Rode Kruis en vertelt over zijn ervaringen in het veld.

8. RK man Solomon over huizenbouw

Ivoriaan Solomon is werkzaam bij het Rode Kruis en verteld over het wederopbouwen van de vernietigde huizen in de regio rond het stadje Man

9. RK man Solomon en Yvette deel 1

Solomon vertelt over de wederopbouw van de huizen in de zwaar getroffen regio en neemt me mee naar Yvette...Een moeder die wacht op een nieuw huis.

10. Yvette deel 2 Nieuw huis en de kinderen

Yvette vertelt haar verhaal van de vlucht naar Liberia en de ontberingen in de jungle. Ze wacht nu op een nieuw huis waar de bouwstenen al van gemaakt zijn maar die nog een week moeten drogen. Haar kinderen vermaken zich met mijn radioapparatuur.

11. Colette

Colette vertelt het verhaal van het moment dat ze moest vluchten met haar kinderen. Van de afschuwelijke weken in de jungle en de terugkeer.

12. Cecile in Diepleu

In Diepleu vertelt de dorpsoudste over het geweld. Extreem geweld tegen alles en iedereen die niet op tijd weg kon vluchten. Ook de dorpsoudtse moest uiteindelijk vluchten nadat ze hem hadden geschopt en geslagen. Cecile vluchtte met haar man en kinderen. Met zijn zevenen in totaal. Ze kwamen drie maanden later met z’n vijven terug.

13. Veronique deel 1

Veronique heeft onderdak gevonden in haar dorp nadat ze terug is gekomen uit Liberia. Haar huis was volledig verwoest en haar man vermoord. Ze heeft hem op de plek waar haar huis stond begraven. Veronique wacht op een nieuw huis.

14. Veronique deel 2

Veronique vertelt me haar verdrietige verhaal. Ze doet duidelijk haar best maar er is wat mis met haar. Ze rilt en valt af en toe weg.... Wat is er aan de hand?

15. Amelie in Danlieu

Amelie en haar gezin zijn zwaar getroffen. Al tijdens het conflict in 2002 moesten ze vluchten en kwam haar toen zwangere dochter om het leven. Nu in 2011 moest ze opnieuw op de vlucht en bleek bij terugkomst alles weer vernield te zijn.

16. Ziekenhuis Toulepleu deel 1

Een ziekenhuis is er om mensen te helpen. Om mensen beter te maken. Om kinderen in ter wereld te brengen. Als zo’n ziekenhuis tijdens een oorlog volledig leeggeplunderd wordt, dan is dat heel erg pijnlijk om te zien.

17. Ziekenhuis Toulepleu deel 2

Gewapende groepen hebben dit ziekenhuis tijdens het conflict volledig, maar dan ook volledig en vakkundig gesloopt en leeggestolen. Zo is dit regionale ziekenhuis gedegradeerd tot een simpele apotheek, waar het eerder een goed werkende operatiekamer, geboorteafdeling en revalidatieafdeling had. Dat is pijnlijk om te zien...en maakt me woedend.

18. Algemene uitleg conflict Ivoorkust

Wat is er nou eigenlijk de oorzaak van geweest dat zoveel moeders met hun kinderen op de vlucht zijn geslagen?

19. Health clinic met Nadia

Sommige dorpen liggen zo ver weg van de bewoonde wereld dat het noodzakeliijk is om er een mobiele medische kliniek naartoe te sturen. Zo kunnen mensen onderzocht worden en wanneer nodig worden behandeld. nadia is daar ook om haar twee kinderen en zichzelf te laten onderzoeken.

20. Therese

Therese is met haar kinderen en kleinkinderen naar Liberia gevlucht en heeft daar vanaf eind April in grote armoede gezeten. Ze is gisteravond teruggekomen om te kijken hoe de situatie is...Of haar huis er nog staat. Ik ga met haar mee en zie met eigen ogen hoe Therese’s volledige leven door oorlog verwoest is...

Meer Nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen