Zwarte Cross

Wereldrecordpoging op Zwarte Cross

  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldrecordpoging op Zwarte Cross

Ook dit jaar wordt er een wereldrecord verbroken op de Zwarte Cross: de Australische stuntman Jackson Strong gaat proberen de verste backflip ooit te maken!

Deze sprong op een motor, met achterwaartse salto, is waarschijnlijk meer dan 40 meter ver en vindt midden op het festivalterrein plaats. De backflip wordt twee keer per dag uitgevoerd om het nieuwe record te kunnen vestigen en het grootste resultaat te boeken voor het Urgent Action-programma van Amnesty International.

Giant backflip for mankind

De Giant backflip for mankind maakt onderdeel uit van het Urgent Action-programma van Amnesty International. Dit zijn spoedacties waarbij onmiddellijk handelen nodig is: bij een onterechte arrestatie, bij marteling of als iemand plotseling is 'verdwenen'.

Op de Zwarte Cross kunnen bezoekers zich laten fotografen door Amnesty International-medewerkers. Hiermee geven de bezoekers aan dat ze de Urgent Action steunen. De foto's worden aan een lijn tussen de twee schansen gehangen: hoe meer foto's, hoe verder Jackson Strong moet springen met zijn motor. De bezoekers hebben dus direct invloed op de afstand van de sprong. Op deze manier kan Amnesty International in korte tijd de druk op de autoriteiten opvoeren.

Stuntman wil wereldrecord verbreken op Zwarte Cross

De Australiër Strong is er op gebrand om het huidige wereldrecord te verpulveren. "With this stunt Amnesty International, the crowd and I will go where no one has gone before. We are going to do something very difficult athletically and socially, but I'm confident that it will be something great we can all do together!", aldus de waaghals.

Naked Run For Freedom

De Zwarte Cross organiseerde in 2013 ook al een evenement in samenwerking met Amnesty International. De organisatie van de Zwarte Cross, de Feestfabriek, en Amnesty International riepen festivalgangers en andere gegadigden op deel te nemen aan een naakte protestmars. The Naked Run Of Freedom was een protest tegen het toenemende gebrek aan vrijheid van meningsuiting in Rusland. Tijdens het evenement droegen de deelnemers slechts een motorhelm en renden zo over de crossbaan. Giel huppelde ook vrolijk mee.

Zwarte Cross 2014

Er treden op de zesentwintig podia van de Zwarte Cross meer dan 200 bands en meer dan 800 theaterartiesten op. Vier van deze podia zijn nieuw toegevoegd: Roadhouse (underground rock in een schuur), Boogaloo (funk en soul in een prachtige circustent), Café Harder! (stamcafé voor Zwarte Cross fanclubleden) en indie- en alternatieve muziek op het buitenpodium van de Theaterweide.

De Zwarte Cross 2014 vindt plaats op 25, 26 en 27 juli. Vorig jaar trok het jaarlijkse evenement meer dan 160.000 mensen naar het Achterhoekse Lichtenvoorde.

Ster advertentie
Ster advertentie