HUMAN

Ibrahim is homo en werd in Libanon van een flat gegooid

foto: https://iambreakingborders.com/ibrahim/
  1. Nieuwschevron right
  2. Ibrahim is homo en werd in Libanon van een flat gegooid

Fatima en Barbara maakten een film over Ibrahim, de zogenoemde LHBT-vluchteling die vanuit Libanon naar Keulen vluchtte. Met hun film Breaking Borders won het duo al twee prijzen.

Fatima (23) en Barbara (23) maakten een intieme documentaire van de Libanese vluchteling Ibrahim: Breaking Borders. Ibrahim vluchtte een jaar geleden naar Duitsland omdat hij als homo niet geaccepteerd werd in zijn land. Nu leeft hij een vrij leven als LHBT-activist in Keulen. De twee journalistiekstudenten wonnen op de dag van de première twee prijzen voor hun docu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Man worden'

“In de documentaire volgen we Ibrahim,” vertelt Barbara, een van de twee makers. “Zijn ouders accepteerden zijn geaardheid niet en regelden in samenwerking met de politie dat hij voor vijf jaar in de gevangenis kwam om ‘man te worden’. Daar werd hij bijna een jaar lang drie keer per week verkracht.

"Toen hij vrij kwam, nam hij de beslissing om zichzelf te zijn. Via het internet kwam hij in contact met een man. Toen hij met deze man afsprak, bleek dat iemand met kwade bedoelingen te zijn. Hij mishandelde Ibrahim en gooide hem van een flat van drie hoog naar beneden.”

Een bekende LHBT-activist

“Hij overleefde het, gelukkig,” vertelt Barbara. “Daarna kon hij maanden niet lopen. Toen het beter ging, besloot hij te vluchten en kwam in Duitsland terecht. Daar is hij nu een bekende LHBT-activist. Hij werkt voor een organisatie waar ze bijhouden hoeveel LHBT-vluchtelingen te maken krijgen met geweld. Hij is ook spreker op conferenties en organiseert educatieve avonden voor LHBT-vluchtelingen. Ook wil hij een boek gaan schrijven.”

Keulen

Barbara ontmoette Ibrahim een jaar geleden tijdens haar buitenland-specialisatie in Keulen. “Ik maakte een reportage over LHBT-vluchtelingen in Duitsland. Ik kwam via een Facebookgroep met hem in contact. Nadat ik zijn verhaal hoorde en voelde hoe ambitieus hij was, dacht ik: Hier moet ik iets mee.”

En zo begonnen Barbara en Fatima aan hun eerste documentaire, die ze maakten tijdens de documentaire-specialisatie aan de School voor Journalistiek. “Fatima en ik zijn altijd al bezig geweest met de thema’s gender en discriminatie. Ik ben zelf bi. Het raakt mij als iemand niet geaccepteerd wordt voor wie hij of zij is. Dat is het ergste wat mij zou overkomen. Voor discriminatie geldt hetzelfde: iemand niet accepteren hoe diegene is. Ik zie dat Fatima hier vaak mee te maken krijgt, en dat doet wat met me.”


(Fatima en Barbara, bron foto)

'Je moet dragen wat je wil!'

De documentaire is volgens Barbara intiem en heftig, maar ook positief. “Ibrahim is een actieve vluchteling. Hij zet zich in voor LHBT’ers en is erg bezig met het maken van een statement. Zo gaat hij ook een avondje stappen met een pruik en make up op. Niet omdat hij een travestiet is, maar omdat hij vindt dat mensen mogen dragen wat ze willen. Daarnaast geniet hij enorm van die vrijheid.”

Een tijdje terug ging hun docu in première. Tegelijkertijd met de andere studenten journalistiek die een film maakten. Daar wonnen ze de eerste prijs. Diezelfde dag maakten zij ook kans op de Annie Brouwer-Korf prijs. En die wonnen ze ook. Anne Brouwer-Korf was burgemeester van Utrecht en zette zich in voor LHBT’ers. Ter ere van haar afscheid in 2007 werd deze prijs opgezet.

Vijfduizend euro

De twee wonnen vijfduizend euro. “Met dit geld gaan we een jaar langs middelbare scholen, asielzoekerscentra en vrijwilligersorganisaties. Hier laten we de film zien en gaan we in discussie met de groep over de acceptatie van LHBT’ers.”

“We kregen ontzettend veel lieve reacties,” vertelt Barbara. “Iemand liep na de première naar ons toe en zei: Vluchtelingen komen zo veel in de media, dat ik gewoon even niet meer wist wie ze zijn. Nu weet ik dat weer.”

Discussie starten

En dat is precies wat Barbara en Fatima wilden bereiken met hun docu. “We willen ons hard maken voor vluchtelingen, maar ook de LHBT-gemeenschap. Dit zijn twee maatschappelijke en actuele thema’s, waar we over mogen leren, praten en discussiëren.”

Wat Ibrahim zelf van de docu vond? “Hij heeft ‘m vijf keer gekeken en vindt de film prachtig. Voor hem heeft alles wat hij mee heeft gemaakt nu een tastbare plek gekregen. En dat was voor ons het allerbelangrijkste.”

Breaking Borders is hier te zien. Ook wordt de film uitgezonden op het Alkebulan festival in Amsterdam op 8 juli.

Ster advertentie
Ster advertentie