3FM nieuws

Zo herken je of je internetverslaafd bent

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo herken je of je internetverslaafd bent

Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal een klein beetje verslaafd aan internet. Maar wanneer moet je echt aan de bel gaan trekken?

Steeds meer mensen vergroeien met hun smartphone en laptopjes. Social media? Anytime and anywhere, please. Online gamen? Het liefst tot drie uur 's nachts. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar een internetverslaving ligt dan wel op de loer.

Is een internetverslaving iets 'echts'?

Hoewel mediaverslaving (waaronder dus internet) nog geen officiële 'verslavingscategorie' is, heeft het wel zoveel impact op je leven dat er toch al behandelingen voor zijn ontwikkeld. Voor een internetverslaving gelden in principe dezelfde criteria als voor een gokverslaving. Het valt alleen onder nog de noemer 'stoornis' en niet onder 'verslaving'.

Wat zijn de kenmerken?

Het blijft natuurlijk altijd een tricky onderwerp, zo'n lijstje met kenmerken. Zelfdiagnose raden we af, maar verslavingskliniek Trubendorffer geeft deze drie hoofdkenmerken van een internetverslaving:

1. Je internetgebruik heeft een flink negatieve invloed op je werk en/of relatie
2. Er is meer aan de hand, als de verslaving bijvoorbeeld depressieve klachten of angsten veroorzaakt
3. Er is een risico op zelfverwonding of -verwaarlozing

En iedere ochtend je social media checken voordat je uberhaupt 'hoi' zegt tegen je vriend of vriendin? Not done én misschien een teken dat je prioriteiten verkeerd liggen.

China gaat nog een stapje verder

In China heb je al jaren complete bootcamps waar ze je op niet al te subtiele wijze van je internetverslaving af helpen. Dit is echt wel heavy shit: ze gebruiken elektroshocks en bepaalde soorten drugs. Het lijken bijna militaire strafkampen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De regering probeert deze bootcamps nu te stoppen en wil ook de wetgeving veranderen voor internetcafés en online games: het moet niet meer mogelijk zijn om tot diep in de nacht achter je computer te hangen.

Voor Nederlandse begrippen zijn dit wel erg intense maatregelen. Toch hebben wij ook meerdere plekken waar je hulp kunt krijgen bij het bestrijden van je internetverslaving, maar dan zónder schadelijke toestanden. Hier vind je een overzicht.

Ster advertentie
Ster advertentie