3FM nieuws

Bokoesam wil het liefst gewoon lekker kunnen blijven leven van muziek

  1. Nieuwschevron right
  2. Bokoesam wil het liefst gewoon lekker kunnen blijven leven van muziek

Met New Wave won hij dit jaar twee Edisons én de Popprijs en nu staat hij op de 3FM-playlist met zijn single 'Jij & Ik': we hebben het over Bokoesam.

Wat heeft ‘New Wave’ je opgeleverd?

"New Wave is het grootste project geweest in de geschiedenis van de Nederlandse hiphop en ik ben ontzettend blij dat ik daar onderdeel van ben geweest. Mensen kennen me door New Wave en ik heb er een stuk meer projecten door gekregen. De periode met New Wave was echt heel leuk, we maakten muziek, zaten veel te chillen. Je zit op een eiland en je kunt niet uitgaan of naar de coffeeshop, we zaten echt met z'n allen in dat huis. Jack $hirak (de producer van o.a. 'Drank & Drugs', red.) kende ik bijvoorbeeld helemaal niet en nu heel goed."

Bij ‘New Wave’ denken mensen al gauw aan Ronnie Flex & Lil’ Kleine. Ervaar jij dat ook zo?

"Ronnie en Kleine hadden meteen de grootste hit te pakken, dus het is logisch dat zij dan meer naar de voorgrond treden. Het is niet dat ik het ooit als onprettig heb ervaren of zo, ik heb altijd gedacht 'mijn tijd komt wel'. New Wave is heel goed geweest voor mijn carrière en ook voor de anderen die mee hebben gedaan, dus het is niet erg dat er twee het meest in de spotlight staan."

Waarom heet je EP Een Beetje Voor Jezelf?

"Ik zeg moeilijk 'nee' tegen mensen: ik vind het fijn om iets voor anderen te doen. Als iemand vraagt of ik kan helpen, dan doe ik dat. Ook als mijn eigen projecten er onder lijden. Ik doe dat omdat ik van die mensen hou en ze wil helpen, maar ik baalde er vaak wel van dat mijn eigen werk daardoor ondersneeuwde. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik het uiteindelijk ook een beetje voor mezelf doe, omdat ik er gelukkig van wordt. Het leven is uiteindelijk een beetje voor jezelf, ook als je met andere mensen bezig bent."

Hoe is de EP tot stand gekomen?

"Ik zit altijd in de studio, ben altijd bezig. Na New Wave was ik niet echt met een specifiek project bezig, maar stond wel op een punt dat ik iets voor mezelf wilde doen. New Wave was een beetje overgewaaid, iedereen ging z'n eigen weg. Ik ben toen met een paar jongens een studio in Amsterdam ingedoken en we hebben twee dagen lang alleen maar liedjes gemaakt, we zagen wel wat er uit kwam. Na twee dagen hadden we vijf of zes liedjes en daar koos ik de drie beste uit. Toen hebben we die met een paar oudere tracks gecombineerd en dat werd de EP. Het was makkelijker geweest om op het succes van die New Wave-sound door te gaan, maar ik wilde graag iets nieuws maken."

Waar komt de inspiratie voor je muziek vandaan?

"Oh, van van alles! Toen ik net begon was het altijd lang leve de lol, alleen maar feesten en chillen. Dan gaan je nummers daar ook over. Inmiddels heb ik een zoontje van twee en ook daar haal ik veel inspiratie uit. Op dit moment leef ik heel gek: overdag huisvader, 's avonds in de studio, in het weekend optreden en uitgaan. Teksten schrijf ik eigenlijk niet echt van tevoren, ik verzin het vaak ter plekke. Als ik de beat hoor dan komt het, soms heel specifiek en soms heel random. Het is weleens gebeurd dat ik te veel had gedronken en een tekst rapte en dat ik dat later terugluisterde en dat het ineens veel dieper was dan ik het bedoelde."

Heb je daar een voorbeeld van?

"Ja! 'Al me jongens moesten rennen voor tientjes', uit het nummer 'Tientjes', heeft eigenlijk meer betekenis dan mensen denken. Die lyric is heel kenmerkend waar ik vandaan kom, daar moesten mensen keihard werken voor hun geld op een marktje. Daar verkochten ze van alles, vaak letterlijk voor tientjes. Ze moesten dus echt rennen voor hun tientjes. Ik vind dat mooi, als ik iets uitprobeer en het blijkt ineens echt hard te zijn. Je zegt iets randoms en dan is het toch raak. Het is leuk om ergens mee bezig te zijn en niet te weten waar het heen gaat."

Wat heeft er voor gezorgd dat jij muziek bent gaan maken?

"Ik chillde vaak in een buurthuis op IJburg en daar waren veel mensen muziek aan het maken. Ik maakte daar kennis met Lil B, een Amerikaanse rapper die lekker doet wat hij zelf wil. Heel veel mensen begrepen hem daardoor niet, maar ik zag mezelf wel een beetje in hem. Ik wilde dat ook en ging naar een studio, daar waren jongens die al heel lang rapte. Ik zei dat ik ook iets op wilde nemen en dat vonden ze prima. Daar nam ik mijn eerste track op, het was niet heel goed of zo maar die jongens zagen er wel wat in. Ik had toen al best veel volgers op Twitter, dus daar ging ik mezelf promoten."

New Wave is natuurlijk bekend van de drank, de drugs en de bitches. Je hebt een zoontje, denk je dat hem dat beïnvloedt?

"Nou, ik heb de nummers met drank, drugs en bitches niet gemaakt dus dat kan ik altijd zeggen, haha. Maar ik hoop gewoon dat de relatie met mijn zoontje later zo goed en open wordt dat we het er over kunnen hebben. Mijn moeder wilde ook niet dat ik drank en drugs gebruikte, maar ik deed het toch. Kinderen experimenteren toch wel, wat je ouders ook zeggen. Ik zou het fijn vinden dat mijn zoontje tegen mij durft te zeggen dat hij experimenteert met die dingen."

Hoe denk je over de ophef rondom dat soort nummers?

"Natuurlijk ben ik me bewust van die voorbeeldfunctie, maar ik voel niet echt druk of zo om te doen alsof ik heel braaf ben. Ik ben niet de meest gangster rapper, maar braaf ben ik ook niet, dus ik ga ook niet doen alsof. Daarbij vind ik dat oudere mensen er een te groot probleem van maken. De kinderen die keihard meezingen 'Alle tieners zeggen ja tegen MDMA' hebben echt geen idee wat MDMA is. Ik denk dat het juist goed is dat die discussie is losgebarsten, want nu hebben ouders ten minste door dat kinderen vrij jong beginnen met drugs gebruiken. En dat komt echt niet door dat soort nummers."

Wanneer kunnen we een album verwachten? Komt er eerder een solo-album of nog een New Wave-album?

"Van New Wave kan ik het niet zeggen, maar als 'ie komt, denk ik niet dat ik er aan meedoe. Ik wil aan mijn eigen album gaan werken en ik wil dit jaar nog een EP en een mixtape uitbrengen. Een mixtape is wat laagdrempeliger, ik maak heel veel liedjes en de helft daarvan komt niet uit, best wel zonde. Zo'n mixtape kan je makkelijk uitbrengen en misschien gratis weggeven aan fans of zo."

"Het album moet écht goed worden dus daar wil ik de tijd voor nemen. Ik ben nog niet gericht nummers voor het album aan het opnemen, maar na een EP en een mixtape is dat een logische volgende stap. Ik heb nu nog niet zo veel tracks over mijn zoontje en dat wil ik wel op mijn album. Mijn grootste droom? Ik wil kunnen blijven leven van mijn muziek."

Meer Bokoesam?

>> Bokoesam was live bij Giel

>> Jij, ik & Bokoesam

Ster advertentie
Ster advertentie